Eurooppa Politiikka

Itävallan konservatiivit kehottavat äänestämään Hoferia vastaan

Useat Itävallan konservatiiveina tunnetut poliitikot kehottivat lauantaina äänestäjiä välttämään kansallismielisen Norbert Hoferin äänestämistä joulukuun alussa järjestettävissä presidentinvaaleissa. Hoferin vastustajat pelkäävät muun muassa, että hän saattaisi viedä Itävallan ulos EU:sta.


Lauantaina julkistetussa vetoomuksessa, konservatiiveina tunnetut poliitikot, muiden muassa entinen EU:n maatalouskomissaari Franz Fischler ja entinen liittokansleri Wilhelm Molterer, molemmat Itävallan kansanpuolueen (ÖVP) jäseniä, sanovat, että seuraavan presidentin ”tulee olla luotettava”. Vetoomuksessa tarjotaan tukea Hoferin liberaalille vastustajalle, Vihreiden (Die Grüne) Alexander Van der Bellenille.

Hofer, joka johtaa kansallismielistä Itävallan vapauspuoluetta (FPÖ), ei ole sanoutunut irti Itävallan mahdollisesta EU-kansanäänestyksestä. Yhdeksi mahdolliseksi syyksi Itävallan irtautumiselle EU:sta Hofer on maininnut Turkin EU-jäsenyyden. Maahanmuutto ja sen hallinta on ollut yksi Hoferin kärkiteemoista presidentinvaalikampanjan aikana.

ÖVP puolueena ei ole antanut kannattajilleen varsinaisia suosituksia, mutta monet sen tunnetuimmista jäsenistä ovat sanoneet kannattavansa Van der Belleniä.

Mielipidemittausten mukaan Hoferin ja Van der Bellenin kannatus on melkein tasoissa, Hoferin johtaessa parilla prosenttiyksiköllä marraskuun tulosten mukaan.

Itävallan presidentinvaalin toinen kierros uusitaan 4. joulukuuta toukokuussa järjestetyn toisen kierroksen postiäänien laskennassa tapahtuneiden epäselvyyksien vuoksi. Tuolloin Van der Bellen voitti 31.000:llä äänellä.

France24

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa