Eurooppa Politiikka

Itävalta: Moskeijoista yli kolmannes toimii aktiivisesti integraatiota vastaan

Bruckhaufen, Wien. Kuva Wikimedia Commons.
Vastikään julkaistu raportti Wienin moskeijoista tuo esille hälyttävää tietoa.

Itävallan integraatiorahasto (Österreichischer Integrations Fond, ÖIF) tarkasteli 16 Wienin moskeijaa ja erityisesti niiden roolia integraatioprosessissa, ja johtopäätös oli, että yli kolmannes moskeijoista toimii aktiivisesti muslimien yhteiskuntaan integroitumista vastaan.

Itävallassa on noin 400 moskeijaa. Suurimmat moskeijoita operoivat islamilaiset yhteisöt ovat turkkilais-islamilainen järjestö ATIB, islamilainen järjestö Millî Görüş sekä Bosnian kulttuuriyhteisö. Historian- ja islamintuntija Heiko Heinisch yhdessä ÖIF:n Imet Mehmedin kanssa tarkasteli tarkemmin Wienin 16 moskeijaa.

Heinisch havaitsi, että kaikkiaan 6 moskeijaa – tai 38 prosenttia – estävät aktiivisesti toiminnallaan muslimien integroitumista enemmistöyhteiskuntaan. Erityisesti turkkilaisissa moskeijoissa oli havaittavissa fundamentalistisia suuntauksia. Fundamentalismin mukaan uskonto ei ole osa demokraattista perustuslaillista valtiota – Koraani on valtion normien ja lakien yläpuolella.

Moskeijoissa saarnataan islamilaista maailmanvaltaa

Millî Görüş operoi raportissa negatiivisimmin erottunutta moskeijaa. Raportin mukaan kyseisessä moskeijassa saarnataan selkeästi enemmistöyhteiskunnan arvoja vastaan.  Moskeijassa saarnataan islamilaisesta maailmanvallasta,  joka pannaan täytäntöön tarvittaessa voimakeinoin.

Raportissa korostuu myös Wienin moskeijoiden etninen erottelu: bosnialaiset, albaanit, arabit ja turkkilaiset toimittavat rituaalejaan kaikki omissa rukoushuoneissaan, omilla kielillään. Saksankieliset seremoniat ovat harvinaisuus – tarkastelluista moskeijoista vain yksi saarnasi saksaksi.

Seremonioihin ottaa osaa noin 40 prosenttia muslimimiehistä. Naisilla on vain vähäiset mahdollisuudet – jos ylipäätään lainkaan mahdollisuuksia – osallistua rukouksiin.

Ulkoministeri ja konservatiivisen Itävallan kansanpuolueen (Österreichs Volkspartei, ÖVP) johtaja Sebastian Kurz vaati lisätutkimuksia raportin julkistamisen jälkeen siitä, toimivatko moskeijat islamilaisen lain mukaan, jolloin asiasta tulee huolestua.

Asiasta kertoi itävaltalainen Kronen Zeitung.

Otsikkoa korjattu 5.10 klo 19:12

  • 199
    Shares

Liity kannattajajäseneksi