Eurooppa Politiikka

Itävallan muslimit ovat pettyneitä uuteen hallitukseen – vihreät mukana kieltämässä päähuivia

Itävallan muslimit ovat pettyneitä uuteen hallitukseen. Hallituksessa mukana olevat vihreät ovat hyväksyneet hallitusohjelmassa olevan päähuivikiellon alakouluissa ja sen laajentamisen 14-vuotiaisiin saakka.

Itävallan islamilainen yhteisö IGGÖ on erittäin pettynyt uuteen Kansanpuolueesta (ÖVP) ja Vihreistä (Grüne) koostuvaan hallitukseen, kertoo Kronen Zeitung. Toisin kuin monissa muissa Euroopan maissa, hyväksyvät Itävallan vihreät hallitusohjelmassa olevan islamilaisen päähuivin kiellon. Edellinen hallitus sai aikaan päähuivikiellon alakouluissa.

IGGÖ’n puheenjohtaja Ümit Vural pitää hallituksen suhtautumista muslimeihin vihamielisenä. Uusi konservatiiveista ja vihreistä muodostuva hallitus aikoo kaiken lisäksi laajentaa päähuivikiellon 14-vuotiaisiin oppilaisiin saakka.

– On valitettavaa, että vihreiden tyypillinen syrjinnänvastainen politiikka ei ulotu ÖVP:n kanssa tehtyyn hallitussopimukseen, eikä tilaisuutta muuttaa Itävallan yhteiskunnallista ilmapiiriä käytetty, Vural valittelee. Islamilaisen yhteisön puheenjohtajan mielestä koko hallitusohjelmasta huokuu muslimivastaisuus.

Salzburgin yliopiston politiikan asiantuntija Farid Hafez kertoo monien muslimien äänestäneen juuri vihreitä ”rasisminvastaisena” puolueena. Hafez ei kuitenkaan itse ole yllättynyt lopputuloksesta. Edellinen hallitus aikoi kieltää päähuivit myös yläkouluissa ja yliopistoissa.

– Loppujen lopuksi päähuivin kiellossa ei ole ajauduttu niin pitkälle kuin edellisen hallituksen suunnitelmissa oli, Hafez muistuttaa.

Itävallan vihreiden puheenjohtaja Werner Kogler perustelee suostumustaan hallitusohjelmassa olevaan päähuivikieltoon sillä, että vihreät eivät halua tiettyjen väestöryhmien syrjäytyvän.

Itävalta hyväksyi toukokuussa 2019 lain päähuivin kieltämiseksi alakouluissa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit