Eurooppa Maahanmuutto

Itävallan nuorten maahanmuuttajien keskuudessa uskonto menee lain ylitse

Unkarin ja Itävallan rajalta syyskuussa 2015. Kuva Mstyslav Chernov / CC BY-SA 4.0

Itävaltalaisen tutkimuksen mukaan voimakas samaistuminen islamin uskoon edistää demokratialle ja maalliselle laille vihamielisiä asenteita nuorten maahanmuuttajien keskuudessa. Tämä koskee erityisesti afgaaneja, syyrialaisia ja tsetseenejä.

Itävallan maahanmuuttosäätiö (ÖIF) tutki 700 wieniläisen nuoren asenteita. Heihin kuului sekä maahanmuuttajataustaisia että muita nuoria. Vahva samaistuminen islamiin voi edistää demokratian vastaisia perusasenteita. Lainkunnioitus on vähäisintä tsetseeninuorten kohdalla.

Useimmat haastatellut torjuivat väkivallan ratkaisukeinona. Kuitenkin yli puolet afgaaneista hyväksyy väkivallan, kun on kunnia ja arvostus vaalittavana. He myös katsoivat islamin kirjoitusten käyvän Itävallan lain ylitse. Puolet afgaaneista ja syyrialaista vastustaa homoseksuaalisuutta. Uskontoon liittyy myös vahvasti juutalaisvastaisuus.

Yli puolet afgaaneista hyväksyy väkivallan, kun on kunnia ja arvostus vaalittavana.

Enemmistö katsoi, että miehen tulisi perheessä päättää suuremmista asioista. Olisi kiusallista, jos mies ansaitsisi vähemmän kuin vaimo.

Tutkimuksessa maahanmuuttajataustaiset nuoret olivat afgaaneja, syyrialaisia, tsetseenejä, kurdeja, turkkilaisia ja bosnialaisia. Uskonnon merkitys on suurinta kahdelle ensin mainitulle ryhmälle. Tsetseenien parissa islamin merkitys on uudempi ilmiö. Kurdit olivat vähiten uskonnollisia. Afgaanien enemmistölle islam käy yli maallisen lain. Lisäksi puolet katsoo, että valtion johdossa tulisi olla islam-oppinut henkilö.

Lähteet Kurier, ÖIF

  • 777
    Shares