Eurooppa Politiikka

Itävallan parlamenttivaaleissa oikeistokonservatiivit ja kansallismieliset voittoon – vihreitä kohtasi tuho

Kuva Pixabay.
Itävallan parlamenttivaaleissa oikeistokonservatiivinen Itävallan kansanpuolue ja kansallismielinen Itävallan vapauspuolue saivat yhteensä lähes 60 prosenttia annetuista äänistä. Vihreiden tulos puolestaan romahti.

Itävallan parlamenttivaaleissa tänään kansalaiset osoittivat halunsa kiristää maahanmuuttopolitiikkaa entisestään.

Kun ennakkoääniä ei ollut vielä laskettu, oikeistolainen konservatiivipuolue Itävallan kansanpuolue (Österreichs Volkspartei, ÖVP) oli saamassa 31,36 prosenttia annetusta äänistä. Kansallismielinen Itävallan vapauspuolue (Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ) oli saamassa 26,75 prosenttia äänistä, tasatuloksella sosialistien (Sozialdemokratische Partei Österreichs, SPÖ) kanssa.

ÖVP kasvatti kannatustaan 7,36 prosenttiyksikköä ja FPÖ 6,25 prosenttiyksikköä. SPÖ:n tulos oli sama kuin edellisissä vaaleissa.

Edellisissä vaaleissa 12,4% äänistä saanut vihreät (Die Grünen) hajosi ennen vaaleja, ja vihreistä eronnut maahanmuutto- ja islamkriittinen Peter Pilzin lista oli saamassa 4,14 prosentti annetuista äänistä, ylittäen näinollen äänikynnyksen ja nousten maan parlamenttiin.

Maahanmuuttomyönteisiä vihreitä puolestaan kohtasi täydellinen romahdus. Puolue joutui tyytymään 3,32 prosenttiin annetuista äänistä eikä siten saa ensimmäistäkään parlamenttiedustajaa.

Liberaali NEOS oli saamassa 4,96 prosenttia äänistä ja selviämässä parlamenttiin.

Sebastian Kurzista liittokansleri

ÖVP:n johtaja Sebastian Kurz, 31-vuotias konservatiivi, josta tulee nyt Itävallan liittokansleri, on muun muassa ilmoittanut maan puolustavan rajojaan Brennerin solassa Italiasta tulevilta laittomilta siirtolaisilta. FPÖ:n johtaja Heinz-Christian Strache puolestaan on vaatinut islamisteille vankilasaarta.

Onkin luultavaa, että ÖVP:n Sebastian Kurz aloittaa hallitustunnustelut FPÖ:n kanssa, sillä SPÖ:n ja ÖVP:n hallituskoalitio hajosi toukokuussa, jonka vuoksi ennenaikaiset parlamenttivaalit nyt järjestettiin.

”Ovat ne nopeita!”

Wienissä oli välittömästi tuloslaskennan edetessä mielenosoitus FPÖ:n hallitukseen menoa vastaan.

Ovat ne nopeita! Jo sunnuntaina ensimmäinen torstaimielenosoitus FPÖ:n hallitukseen menoa vastaan, twiittasi wieniläisen kaupunkilehti Falterin toimittaja Nina Horaczek.

Torstaimielenosoituksiksi sanottiin vuoden 2000 helmikuusta alkaen silloista ÖVP-FPÖ -hallitusta vastaan järjestettyjä mielenosoituksia.

Tuloksia kertoi itävaltalainen OE24.

16.10 klo 00:36 lisätty NEOS:n tulos

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa