Eurooppa Politiikka

Itävallan sisäministeri: Karkotuksia nopeammin ja säännöllisemmin

Wolfgang Sobotka heinäkuussa 2016. Kuva Wikimedia Commons.
Itävallassa uuden ulkomaalaislain mukaan kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija joka kieltäytyy poistumasta maasta, menettää perusturvan ja oikeuden poistua maasta tilapäisesti. Hänet voidaan myös pidättää.

Itävallassa ulkomaalaislain muutosasetus, Fremdenrechtsänderungsgesetz 2017 (FRÄGG) tulee voimaan 1. marraskuuta 2017.

Uuden lain mukaan kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija joka kieltäytyy poistumasta maasta, menettää oikeuden perusturvaan ja tilapäiseen maasta poistumiseen. Sisäministeri Wolfgang Sobotka ilmoitti lauantaina uuden ulkomaalaislain tiukasta toimeenpanosta. Hän haluaa karkotusten tapahtuvan nopeammin ja säännöllisemmin.

Uusi ulkomaalaislaki rajoittaa turvapaikanhakijoiden liikkumisvapautta, mutta myös poistaa kielteisen päätöksen saaneilta ja vapaaehtoisesta maasta poistumisesta kieltäytyviltä turvapaikanhakijoilta perusturvan sekä mahdollistaa laittomasti maassaolevien pidättämisen.

Monessa tapauksessa turvapaikanhakija jättää viranomaiset huomiotta, ja huolimatta puuttuvasta oleskeluluvasta, kieltäytyy lähtemästä Itävallasta. Emme tule sallimaan tätä marraskuun 1. päivän jälkeen, ja käytämme kaikki mahdolliset keinot pikaisesti, sisäministeri sanoi.

Sobotkan mukaan turvapaikanhakijoiden väärä suhtautuminen ja mahdollisuus ansaita rahaa laittomalla toiminnalla saavat aikaan sen, että laittomasti maahan jäävät turvapaikanhakijat siirtyvät rikollisuuden pariin.  Esimerkinä Sobotka mainitsee marokkolaiset, nigerialaiset ja afganistanilaiset huumeiden väärinkäyttäjät.

Nollatoleranssiin perustuvan huumerikollisuuden vastaisen työn lisäksi sisäministeri Sobotka aikoo jatkaa maahanmuuttoon liittyvissä asioissa vielä aiempaa johdonmukaisemmin.

Laiton oleskelu maassamme ei ole mikään pieni asia. Siksi rajoitamme ulkomaalaisten oikeuksia lainsäädännössämme, Itävallan sisäministeri Wolfgang Sobotka painotti.

Asiasta kertoi itävaltalainen Kronen Zeitung.

Shares

Liity kannattajajäseneksi

Grilli kesäkuntoon - tulikulma.fi

Keräämme joitain tietoja käyttäjäkokemusten parantamiseksi. Mikäli ette halua auttaa meitä, voitte kieltäytyä seurannasta GDPR-asetuksen mukaisesti. Kieltäytyminen lisää evästeen, joka on voimassa yhden vuoden. Hyväksyn, Kieltäydyn, Lisää tietoa.
617