Eurooppa Politiikka

Itävallan vaalit: Euroskeptinen ja maahanmuuttokriittinen Vapauspuolue matkalla hallitukseen

Itävallan Vapauspuolueen (FPÖ) Heinz-Christian Strache. Kuva FPÖ.
Itävallan sunnuntaina järjestettävissä parlamenttivaaleissa konservatiivinen Itävallan kansanpuolue ja kansallismielinen Itävallan Vapauspuolue saattavat päätyä hallituskoalitioon.

Itävallassa parlamenttivaalit pidetään sunnuntaina 15. lokakuuta, ja viimeisimpien kannatuskyselyiden mukaan Itävallan Kansanpuolue ÖVP tulisi voittamaan vaalit. Toisesta paikasta on käyty taistelua, ja nyt näyttäisi siltä, että kansallismielinen Itävallan Vapauspuolue FPÖ sijoittuisi huomattavasti ennen sosiaalidemokraatteja, SPÖ.

FPÖ on ollut oppositiossa 2000-luvun puolivälistä saakka, mutta viimeisimpien kannatuskyselyiden mukaan saattaa tulla toiseksi suurimmaksi puolueeksi jopa 27 prosentin (vaihteluväli 24-30%)  kannatuksella. ÖVP:lle ounastellaan noin 33 prosentin (vaihteluväli 30-36%) kannatusta. SPÖ joutunee tyytymään noin 23 prosenttiin (vaihteluväli 20-26%), historiallisen heikkoon tulokseen.

Vuosien 2008 ja 2013 parlamenttivaaleissa SPÖ oli suurin puolue, mutta kannatus on tullut alaspäin koko ajan. ÖVP ja FPÖ puolestaan ovat kasvattaneet samana aikana kannatustaan.

Kannatuskyselyissä jumbosijoilla ovat liberaalipuolue Neos 6% kannatuksellaan (vaihteluväli 4-8%), vihreä Grüne 5% kannatuksellaan (vaihteluväli 4-6%) sekä vihreistä aiemmin tänä vuonna vihreiden maahanmuuttomyönteisyyden vuoksi eronneen Peter Pilzin lista 5% kannatuksella (vaihteluväli 4-6%).

Vaalien tuloksella vaikutusta Euroopan unioniin

Sunnuntaina järjestettävien vaalien tulos tulee vaikuttamaan koko vaikeuksissa olevan Euroopan unionin kohtaloon, jonka avainjohtajat lupailevat syvenevää integraatiota.

ÖVP:n 31-vuotias johtaja Sebastian Kurz haluaa Euroopan unioniin uudistuksia, ja hän suhtautuu erittäin kriittisesti laittomaan siirtolaisuuteen, samoin kuin vuodesta 2005 FPÖ:tä johtanut karismaattinen islam-kriittinen Heinz-Christian Strache.

Kenestä haluttaisiin seuraava liittokansleri?

On jo selvää, että SPÖ:n Christian Kern joutuu luopumaan liittokanslerin vakanssistaan.

Merkille pantavaa on, että edes SPÖ:n kannattajat eivät enää usko SPÖ:n menestykseen. 50% SPÖ:n kannattajista uskoo, että ÖVP:n Sebastian Kurzista tulee seuraava liittokansleri. 47% SPÖ:n kannattajista on sitä mieltä, että heidän oma puolueensa ei menesty äänestyksessä , mutta ÖVP menestyy.

Kaikkiaan 64% kaikista itävaltalaisista uskoo, että ÖVP tulee menestymään äänestyksessä, mutta jopa 71% uskoo, että FPÖ tulee menestymään sunnuntaina.

Jos itävaltalaiset saisivat valita liittokanslerin suoraan, valituksi tulisi selkeästi ÖVP:n Kurz.

Millainen hallituskoalitio tulee?

ÖVP ja FPÖ johtavat kannatuskyselyissä selkeästi, joten kaikki viittaa sini-mustaan hallituskoalitioon. Jos ÖVP voittaa vaalit, itävaltalaisten enemmistö – 40% – haluaa puolueen yhteistyötä FPÖ:n kanssa. 18% haluaisi ÖVP:n tekevän yhteistyötä Grünen ja Neos:n kanssa, ja vain 17% haluaisi yhteistyötä SPÖ:n kanssa.

Millä puolueella on ollut likaisin vaalikampanja?

50% vastaajista oli sitä mieltä, että SPÖ:llä eli sosiaalidemokraateilla on ollut likaisin vaalikampanja.

 

 

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit