Eurooppa Politiikka

Itävallan varaliittokansleri Strache erosi videoskandaalin vuoksi – Itävaltaan uudet vaalit

Kuva Pixabay.

Itävallan varaliittokansleri Heinz-Christian Strache ilmoitti erostaan lauantaina median julkaistua otoksia, joissa Strache muun muassa tarjosi sopimuksia venäläisille oligarkeille. Strachen mukaan kyseessä oli laittomasti järjestetty poliittinen attentaatti, mutta lisäsi, että hänen käytöksensä oli typerää, vastuutonta ja virhe. Liittokansleri Sebastian Kurtz ilmoitti pian uusista vaaleista.

Perjantaina saksalainen Süddeutsche Zeitung ja Spiegel julkaisivat videon, joka on kuvattu heinäkuussa 2017 Ibizalla, kertoo Junge Freiheit. Salaa kuvatulla videolla Itävallan varaliittokansleri Heinz-Christian Strache (FPÖ) ja parlamenttiryhmän johtaja Johann Gudenus (FPÖ) keskustelevat venäläisiksi oligarkeiksi naamioituneiden henkilöiden kanssa. Poliitikot tarjoavat venäläisille liiketoimia, jos nämä auttavat Itävallan vapauspuoluetta voittamaan parlamenttivaaleissa.

Videolla Alena Makaroviksi esittäytynyt nainen kertoo haluavansa investoida satoja miljoonia euroja Itävaltaan. Keskusteluissa puhutaan myös itävaltalaisen Kronen Zeitungin kaappaamisesta poliittisiin tarkoituksiin. Ilmeisesti nainen oli syötti, jonka tarkoituksena oli saada FPÖ-poliitikot ansaan tapaamisen aikana.

Strache kuitenkin painottaa otoksissa, että hän ei tekisi mitään laitonta. Varaliittokansleri Strache ja parlamenttiryhmän johtaja Gudenus ovat myöntäneet videon aitouden. He ovat myös painottaneet, että kyseessä oli puhtaasti yksityistilaisuus.

Länsimainen tiedustelupalvelu taustalla?

Taustalla saattaa olla jokin länsimainen tiedustelupalvelu, kertoo Kronen Zeitung. Tähän viittaa lavastuksen aitous huvilan edustalla olevine loistoautoineen sekä salakuvauksen tekninen toteutus. Epävirallisia lausuntoja antaneet tiedusteluviranomaiset epäilevät myös taustalla olevan jonkin länsimaisen tiedustelupalvelun

Kronen Zeitung kirjoittaa, että länsimaiset tiedustelut ovat olleet huolestuneita nimenomaan FPÖ:n venäläiskytköksistä. Tämä koskee erityisesti Yhdysvaltoja, joka toimii käytännössä kaikkien länsimaisten tiedustelupalvelujen kanssa ja saattaisi pelätä tietovuotoja Venäjälle.

Kysymyksiä herättää videon julkaisuajankohta sekä -paikka. Vuonna 2017 kuvattu video julkaistiin juuri ennen EU-parlamenttivaaleja, ja miksi video julkaistiin Saksassa?

Hallitus hajoaa

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz (ÖVP) ilmoitti eilen, että Itävallassa järjestetään uudet vaalit.

– Nyt riitti, Kurtz totesi ilmoituksensa päätteeksi.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit