Eurooppa Politiikka

Itävallan vasemmiston ja oikeiston koalitio rakoilee kansallismielisten paineessa

Kasvavat jännitteet Itävallan koalitiohallituksen suurten vasemmisto- ja oikeistopuolueiden välillä saattavat avata oven jyrkästi ylöspäin liitävän Itävallan vapauspuolueen (FPÖ) ennenaikaiseen valtaan nousuun, sillä seurauksena jännitteistä saattaa olla vaalit 18 kuukautta etuajassa.



Itävallan sanomalehdet ja uutistoimistot, mukaan lukien suurilevikkisin Kronen Zeitung, sekä Österreich24 ja UnserTirol24 kertoivat tiistaina, että poliittiset kiistat ovat kasvamassa vasemmistosiiven Sosiaalidemokraattisen puolueen ja keskusta-oikeistolaisen Itävallan Kansanpuolueen välillä, jotka yhdessä päätyivät laajaan hallituskoalitioon vuonna 2013 valjuun lopputulokseen päätyneiden vaalien jälkeen.

Krone kertoi, että erimielisyyksien lomassa mahdollisten ennenaikaisten vaalien ajankohta on ollut esillä, 21. heinäkuuta 2017. Vaalikauden mukainen ajankohta olisi lokakuussa 2018.

Johtavat puolueet joutuvat nyt ottelemaan laajasti politiikastaan, kuten kyvykkyydestä toteuttaa hallituksen uudistuspaketti, lupauksesta olla korottamatta veroja sekä terrorismin vastaisten toimenpiteiden toteuttamisesta. OE24 kertoo, että vaikka ilmoitusta ei ole vielä annettu, on vahva tunne siitä, että vaalikampanjointia on jo ilmassa, kun suurimmat puolueet ovat selvästi asettautumassa kampanjointiasemiin.

Vasemmistosiiven puoluejohtaja ja Itävallan kansleri Christian Kern kiertää Itävaltaa pitäen tilaisuuksia, joissa hän esittelee puolueensa politiikkaa, kun taas sillä välin konservatiiviset hallituskumppanit julkistavat uutta poliittista ohjelmaansa. Tänään nuori konservatiiviministeri käveli parlamentin jäsenten eteen, ja syytti sosialistisia koalitiokumppaneita poliittisen aseman nostamisesta maan johtamisen edelle.

Sillä välin kun suuret puolueet nahistelevat hieman erilaisista näkökannoistaan, Itävallan kansallismielinen Vapauspuolue (FPÖ) on saavuttamassa itsevarmasti merkittävän aseman, jos nykyinen mielipidemittausten tilanne kantaa vaaliuurnille saakka. Viime vaaleissa kolmanneksi tullut Heinz-Christian Strachen johtama puolue on jatkanut nousuaan mielipidemittauksissa, ja on nyt ollut jo kuukausia mukavissa asemissa, 15 prosentin johdossa kilpailijoitaan.

Vasemman siiven Sosiaalidemokraatit saavuttavat hitaasti FPÖ:tä, mutta tien voi sulkea ennenaikaiset vaalit tänä vuonna, jolloin Itävalta voisi saada taas kansallismielisen hallituksen. Kronen mukaan tämä on asia, mikä huolestuttaa hallituskoalitiota enemmän kuin mikään muu.

Vahvaa asema mielipidemittauksissa – vahvempi kuin yhdenkään puolueen viime vaaleissa saavuttama – tukee hyvin kasvava avoimien rajojen vastainen mieliala ja hiuksenhieno lopputulos Itävallan presidentinvaalissa. Vaikka presidentin asema on Itävallassakin suurelta osin seremoniallinen, merkittävää kuitenkin on, että FPÖ:n Norbert Hofer selvisi toiselle kierrokselle vastustamaan Vihreiden ehdokkaan pääsyä valtion päämieheksi.

Vaikka Vihreiden presidenttiehdokkaalla olikin lähes kaikkien muiden puolueiden tuki – tarkoituksena pitää FPÖ:n Hofer ulkona presidentinlinnasta – niillä on tulevia vaaleja koskevissa mielipidemittauksissa vain kolmasosa FPÖ:n kannatuslukemista.

Breitbart

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit