Eurooppa Politiikka

Itävallassa kansanpuolue ja vihreät tekevät hallitusta

Kuva Pixabay.

Viisi viikkoa vaalien jälkeen Itävallassa on siirrytty konkreettisiin neuvotteluihin hallitusohjelmasta.

Alun alkaen oli selvää, että liittokanslerin virkaan palaava Sebastian Kurz (ÖVP) aikoo luoda uuden poliittisen asetelman hallitsemalla alppimaata yhdessä vihreiden kanssa. Kurz esiintyi tiistaina yhdessä puoluejohtaja Werner Koglerin (Grüne) kanssa. Hallitusneuvottelujen alaryhmiin osallistuu satoja edustajia kummastakin puolueesta.

Esiintyessään lyhyessä lehdistötilaisuudessa niin Kurz kuin Kogler korostivat, ettei ylittämättömiä esteitä hallituksen muodostamiselle ole, vaikka puolueilla on muutamissa asioissa melko suuria näkemyseroja. Kurz on jo useamman kerran korostanut julkisuudessa, että vihreät ovat varteenotettavampi kumppani kuin esimerkiksi sosialidemokraattinen SPÖ – puhumattakaan vapauspuolueesta (FPÖ), jonka maine meni pilalle kuuluisan Ibiza-videon julkistamisen myötä. Jokaisen kanssa erikseen ÖVP voisi muodostaa enemmistöhallituksen.

Jännitteet kumppanien kesken pelkistyvät talouspolitiikkaan, maahanmuuttokysymykseen sekä ilmastotalkoisiin. Itävallassa vallitsee laaja kansalaismielipide turvapaikkapolitiikasta, mutta tietty lievennys Kurzin jo ulkoministeriaikana omaksumaan tiukkaan linjaan on tulossa. Vihreät puolestaan joutuvat ottamaan talouden realiteetit todesta, josta Kogler on jo alun alkaen ilmoittanut kompromissien tarvetta.

Kurzin hallituksen kaatanut ja FPÖ:n raskaan vaalitappion aiheuttanut Ibiza-skandaali on saanut vielä yhden uuden käänteen. Wienin osavaltion korkein oikeus on todennut, että muutaman minuutin mittainen otos on esitetty julkisuudessa lainvastaisesti. Tuomiolla ei vielä ole lainvoimaa ja sen ratkaisee Itävallan korkein oikeus.

Videotallenne on sinänsä paljon pitempi, mutta mainittua otosta ei olisi ilman asianomaisten lupaa julkisuudessa esittää. Kerrotaan että tapauksen johdosta johtopaikalta syrjään, jopa puolueesta erottamisen eteen ajautunut FPÖ:n puheenjohtaja Heinz-Christian Strache olisi tahtonut ostaa videon tekijöiltä koko tallenteen ja tarjonnut siitä satoja tuhansia euroja.

Lähteet Kurier (1, 2)

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit