Eurooppa Politiikka

Itävallassa kriisivaalit

Kuva Pixabay.

Ensi sunnuntaina pidetään Itävallassa ennenaikaiset liittopäivävaalit. Maata on toukokuun lopusta hallinnut virkamieshallitus.

Pääministeri Sebastian Kurzin hallitus joutui eroamaan ” Ibizan tapausta” seuranneen poliittisen kriisin johdosta. Kurzin johtama kansanpuolue ÖVP on selkeä suosikki, kakkostilasta ja hallitusasemista kilpailevat demarien SPÖ ja vapauspuolue FPÖ. Vihreät ovat nousemassa neljänneksi, kenties hallitukseen asti.

Kansanpuolue ÖVP selkeässä johdossa

Viimeisimmissä kyselyissä ÖVP:n kannatus on 33-35 prosenttia eli yli edellisten vaalien, mutta supistunut kriisin jälkeisistä 38 prosentin lukemista. SPÖ ja FPÖ ovat menettäneet vuoden 2017 vaaleista 5-6 prosenttia, mutta saisivat 23 ja 20 prosenttia. FPÖ on selviytynyt Ibiza-jupakasta suhteellisen vähin vaurioin, mutta sen maine on ryvettynyt julkisuudessa, joten hallitukseen pääsy vaatisi kakkossijan selvin numeroin.

Vihreät ja liberaalit nousussa

Vihreät ovat poliittisen kriisin vanavedessä kavunneet 11-13 prosenttiin (viimeksi vain 3,8) ja kaupunkiliberaali NEOS 8 prosenttiin (5,3). On veikattu Kurzin harkitsevan hallitusta niiden kanssa, mikä edellä mainituilla lukemilla olisikin mahdollista.

Ongelmaksi voisi tulla maahanmuuttopolitiikka, jossa ÖVP yhä esiintyy tiukasti. Itävalta on poikennut muun muassa Saksan politiikasta suitsimalla tulijoiden määrää jo aiemmin. Käänne alkoi oikeastaan jo SPÖ:n ollessa pääministeripuolue ja Kurzin ollessa hallituksessa ulkoministerinä.

Kesken olevat tutkimukset ennen vaaleja

Ibiza-jutun tutkimukset ovat yhä kesken. Vieläkin on epäselvää, mikä taho aikanaan järjesti tai tilasi kaksi vuotta sitten kohtaamisen ibizalaisessa hotellissa. Videolla FPÖ:n johtomies Heinz-Christian Strache lupailee etuuksia venäläiselle taholle, jolla olisi aikeita investoida Itävaltaan. Tuolloin FPÖ ei ollut vielä hallituksessa. Jostakin syystä video ilmaantui julkisuuteen vasta puolitoista vuotta myöhemmin.

Kesken ovat myös tutkimukset pääministerinviraston tietokoneiden salakähmäisestä tuhoamisesta, joka tapahtui muutama päivä ennen kuin hallitus toukokuun lopulla oli saanut epäluottamuslauseen FPÖ:n erottua. Olisiko tiedostoissa ollut jotakin raskauttavaa Ibizan jutun tilaamisen tai videon myöhempien vaiheiden kannalta. Kaiken lisäksi nyt ovat myös ÖVP:n ja SPÖ:n talousasiat korruptiotutkinnassa.

Puolueet varovaisina

Vaalien loppusuoralla kaikki puolueet varovat ehdotonta kantaa hallituskumppaneihin. Myös Kurz ilmoittaa, ettei FPÖ ole kuvioista ulkona. Kriisin alkaessa sävy oli varsin kiivas. Nyt Kurz kiittelee FPÖ:n puheenjohtajaa, vuoden 2016 presidenttiehdokas Norbert Hoferia yhteistyökyvystä. SPÖ:n puheenjohtaja Pamela Rendi-Wagnerin kanssa hänellä sen sijaan oli kiivas väittely, mutta puolueet ovat toisaalta olleet aiemmin Itävallan hallituksen runko vuosikymmeniä.

Lähteet Kurier (1, 2); Merkur (1, 2)

Tilaa
Ilmoita
guest
1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
trackback

2alienation

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa