Eurooppa

Itävallassa suunnitellaan rikosoikeudellisia seuraamuksia laittomasti maahantulleille

Kuva Pixabay.

Eräs toimenpidepaketin ydinkohdista on ”henkilöllisyyden todentamisen estäminen”. ”On käsittämätöntä, että maahanmuuttajilla on kännykkä ja kaikkea muuta, mutta passi ja muut paperit ovat kateissa”, totesi Sobotka.


Tulevatko pakolaisten maksimimäärän ja rajalta käännytysten lisäksi käyttöön myös rangaistusseuraamukset? Itävallan sisäministeri Wolfgang Sobotka (ÖVP) suunnittelee uusia turvapaikkaoikeuden tiukennuksia. Hän tulee syksyllä tuomaan parlamentin käsiteltäväksi ”kokonaisen toimenpidepaketin”, kertoi hän itävaltalaisen ”Kurier”-lehden haastattelussa.

Erityisesti talouspakolaisten kohdalla on tarvetta ”aivan oleellisesti” tiukentaa lakeja. ”Sotaa ja vainoa pakenevan tulee saada Geneven sopimuksen mukaista täyttä suojaa. Kuitenkin niille, jotka tulevat meille laittomasti taloudellisista syistä, heille haluan rikosoikeudellisia seuraamuksia”, sanoi ministeri.

Eräs toimenpidepaketin ydinkohdista on ”henkilöllisyyden todentamisen estäminen”. ”On käsittämätöntä, että maahanmuuttajilla on kännykkä ja kaikkea muuta, mutta passi ja muut paperit ovat kateissa”, totesi Sobotka.

Laittomasta rajanylityksestä jopa 5.000 euron sakko

Laittomien rajanylitysten yhteydessä ministeri totesi, että ”hän tulee tarkastelemaan kaikkia kansainvälisen oikeuden sallimia mahdollisuuksia”. Nykyisin poliisi voi sakottaa vain 100-1.000 euroa ja uusintatapauksessa 1.000-5.000 euroa.

Itävallan kansanpuolueen poliitikko vaatii EU:n pakolaispolitiikan osalta, että jäsenvaltioiden täytyy ryhtyä ”suunnitelmista toimenpiteisiin”. ”Valmistautumattomuus” vuoden 2015 pakolaiskriisiin ”ärsytti” häntä.

Ministeri torjuu kritiikin, että Itävalta toimisi ominpäin. Itävalta osallistuu aktiivisesti EU:n ulkorajojen valvontaan. Maa on antanut Frontexin käyttöön 180 poliisia ja lisäksi 23 poliisia on tehtävissä Unkarin ja Serbian vastaisella rajalla. ”Meitä ei voi syyttää siitä, että emme osallistuisi eurooppalaiseen järjestelmään”, hän totesi. Lisäksi Itävalta tiedottaa Afganistanin, Jordanian ja Libyan pakolaisleireillä, mitä tulijoita odottaa Euroopassa – ”vain säännellyt rajanylitykset ovat mahdollisia”.

Ennakoidaan jopa 900.000 hengen pakolaisaaltoa

Ministeri perustelee toimenpidepakettiaan sillä, että parhaillaan odotetaan uutta pakolaisaaltoa. ”Ei ole varmuudella poissuljettavissa, että syksyllä suuri joukko ihmisiä lähtisi taas vaeltamaan kohti Eurooppaa”. Libyassa on tällä hetkellä 300.000 – 900.000 henkeä, jotka voisivat lähteä taloudellisista syistä kohti Eurooppaa. Lisäksi on kyseenalaista, tuleeko Turkin ja EU:n välinen sopimus kestämään.

Sobotka ajaa Itävallan turvapaikkapolitiikkaa koskevaa toimenpidepakettia. Helmikuussa Itävalta asetti 80 turvapaikkahakemuksen ylärajan päivää kohden ja salli korkeintaan 3.200 transit-pakolaisen kulkea maan halki päivässä [Saksaan]. Syyskuussa edessä on kiistellyn erityisasetuksen säätäminen, joka tulee helpottamaan tulijoiden käännyttämistä suoraan rajalta takaisin.

Die Welt

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit