Eurooppa Rikos

Itävalta alkaa taistoon maahanmuuttajien sosiaaliturvapetoksia vastaan

Itävallan E-Card. Kuva Wikimedia Commons.

Itävallassa vuonna 2004 lanseerattu ”E-Card” herätti jo tuoreeltaan kummastusta. Kortissa, jolla saa sosiaalipalveluita ja -avustuksia, ei ole kuvaa eikä muitakaan tunnistamiskeinoja kuin omituinen nimi. Tuolloinen sosialistien sosiaaliministeri kertoi kuvan vaatijoille, että kuvallinen kortti ei ole mahdollinen tai on liian kallis. Viimeisten ilmitulleiden väärinkäytösten jälkeen Itävalta on valmis muuttamaan kortti.

Portti läväytettiin avoimeksi sosiaaliturvapetoksille

Tuolloisen sosialistihallituksen E-Card -uudistus avasi ovet levälleen sosiaaliturvapetoksille, ja uusia paljastuu melkein päivittäin. Viimeisin Tirolissa tapahtunut turkkilaisen maahanmuuttajan tekemä jatkettu petos lienee yksi karmivimmista, ja useiden muidenkin ilmitulleiden petosten jälkimainingit saavat mediassa aikaan suuria otsikoita. Itävaltalaiset ovat järkyttyneitä ja vaativat korttiin vihdoinkin muutosta, joka kiinnittää avustukset ja sosiaalipalvelut yhteen henkilöön.

Viimeisin tapaus Tirolista

Tirolin poliisi on selvittänyt käsittämättömältä tuntuvan E-card -petoksen, jonka syytetty,  68-vuotias mies, on antanut E-Cardinsa uudestaan ja uudestaan 85-vuotiaan äitinsä käyttöön. Äiti käytti miehen tyttären nimeä saadessaan erilaisia hoitoja ja jopa leikkauksia miehen sairasvakuutuksen kustannuksella.

Äidillä ei ole omaa E-Cardia, koska hän ei asu Itävallassa. Saavutetun edun lasketaan olevan yli 50 000 euroa.

Kuvalliset E-Cardit käyttöön viimeistään 2020

Itävallan terveys- ja sosiaaliministeri Beate Hartinger-Klein (FPÖ) on reagoinut nopeasti ja luvannut, että FPÖ tulee ajamaan kortteihin tunnistusmahdollisuuden.

– Kuvallinen E-Card tulee estämään sosiaalijärjestelmän väärinkäytöksiä. Tämä E-Card -uudistus tullaan viemään läpi vuoteen 2020 mennessä. Tämän olemme kansalaisillemme velkaa. Ei voi olla mahdollista, että kuka tahansa Itävallan ulkopuolelta tulee hoidattamaan itseään verorahoillamme, sanoo ministeri tiedotteessaan.

Huimaavia vahinkosummia

Samaa torvea nykyisen ministerin kanssa puhalsi FPÖ-puolueen sosiaalipolitiikan tiedottaja Dagmar Belakowitsch, joka on vaatinut E-Cardiin kuvaa jo vuodesta 2006 asti.

– Sosialistit nauroivat ja hymyilivät vaatimukselleni. Kuitenkin tuorein tapaus kertoo, miten helppoa Itävallassa on pettää ja vahingoittaa sosiaaliturvajärjestelmää. Jos vain yksi ihminen kykenee samaan aikaan yli 50 000 euron vahingon, niin miten suurissa summissa liikkuvat koko E-Card -ajan vahingot, sanoi Belakowitsch tiedotteessaan.

Hallitus on yksimielinen muutoksen tarpeesta

Hallituksen toisen osapuolen ÖVP:n pääsihteeri Karl Nehammer on allekirjoittanut vaatimuksen ja pitää uudistusta erittäin tärkeänä ja kiireellisenä. Hän kertoo, että Itävallan poliisi on rekisteröinyt näitä tapahtumia jo vuosien ajan, ja tahti kiristyy vuosittain. Vuosittain Itävallassa katoaa noin 200 000 E-Cardia ja 43 000 varastetaan.

Systeemi on sairas

– Meillä valtionjohdossa on vastuu vakuutetuista. Meidän on tarjottava heille paras, mahdollisimman tehokas ja turvallinen sosiaaliturvajärjestelmä. Meillä on parantamisen paikka ja aika. Systeemi on sairas, ja hallitus tekee töitä hartiavoimin saadakseen läpi tämän välttämättömän reformin, kertoo Nehammer lopuksi.

Lähteet: Chipkarte, Kronen Zeitung, APA-OTS, APA-OTS, APA-OTS

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit