Eurooppa Politiikka

Itävalta ei halua hoitaa terroristeja

Kuvituskuva. Kuva ISIS / Wikimedia Commons
Itävalta kieltäytyy ottamasta maahan terroristiksi epäiltyä tsetseeniä. Tsetseeni haavoittui joulukuussa Georgiassa viranomaisten terrorisminvastaisessa iskussa.

ISIS-terroristille oli suunniteltu hätäoperaatiota Itävallan Wienissä, mutta uusi hallitus kielsi lääkärilentokoneen lennon Tifliksen kaupungista Georgiasta Itävallan Wieniin. Georgian hallitus halusi tuoda ISIS-terroristin hoidettavaksi Wieniin. Hoidettava on tsetseeni ja terroristijohtajan Ahmed Tschatajewin oikea käsi.

Kyllä tämä tieto pitää paikkansa. Meille oli liian riskialtista, että oletetun ISIS-terroristin olisi annettu matkustaa Itävaltaan. Hänen hoitamisensa Wienissä olisi luonut suuren vaaran sisäiselle turvallisuudelle, perustelee sisäministeriön tiedottaja kieltävää vastaustaan Georgian hallituksen pyytämälle avulle.

Maahantuloluvan ja hoidon mukanaan tuomiksi riskitekijöiksi arveltiin väkivaltaista vapauttamisyritystä tai tappoyritystä.

Ei mikään harmiton ISIS-kannattaja

Hoitoa tarvitseva 19-vuotias tsetseeni Temirlan M. on asunut Itävallassa kahdeksan vuotta sosiaaliavustuksilla. Mies on tunnettu Itävallassa ja nauttii suurta suosiota ISIS-fanaatikkojen keskuudessa. Hänen uskotaan toimineen Ahmed Tschatajewin apuna paikallisen terroristisolun rakentamisessa ja avustaneen terroristisolua jopa asetoimituksin. Rahallista tukea Itävallan valtiolta mies sai oleskelunsa aikana vähintään 80 000 euroa.

Vuonna 2012 mies jätti vaimonsa ja viisi lastaan taistellakseen Syyriassa ISIS-kalifaatin puolesta. Vuonna 2016 mies oli suunnittelemassa Istanbulin lentokentän itsemurhaiskua, johon hänen uskotaan toimittaneen aseita. Iskussa kuoli 45 ihmistä.

Temirlan loukkaantui 26. joulukuuta 2016 Pankissi-laaksossa sijaitsevassa Duisin kylässä (130 km Tifliksen pohjoispuolella) viranomaisten terrorismin vastaisen ryhmän hyökkäyksessä päähän ja on siitä lähtien ollut koomassa. Viranomaiset ampuivat häntä hänen yritettyään räjäyttää käsikranaatin.

Tietenkään emme päästä mahdollisia terroristien avustajia tulemaan maahan, sanoi sisäministeri Herbert Kickl (FPÖ).

Turvallisuussyistä on kantamme selvä EI terrorismista epäiltyjen matkustamiseen Itävaltaan. Tämä sama koskee myös lääkinnällistä hoitoa.

  • 559
    Shares