Eurooppa Maahanmuutto

Itävalta estää EU:n kaavailemat siirtolaisten meripelastusoperaatiot Välimerellä

Kuva EUNAVFOR / public domain.

Italian vasemmistolaishallitus olisi valmis EU-johtoisen partioinnin aloittamiseen siirtolaisten pelastustarkoituksessa Välimerellä, mutta Itävalta vastustaa. Itävallassa koetaan Välimeren meripelastuksen toimivan vetovoimatekijänä laittomalle siirtolaisuudelle.

Vuonna 2015 aloitettu EU:n meripelastusoperaation Välimerellä, Operaatio Sophia, lakkautettiin maaliskuussa 2019 Italian vaatimuksesta. EU-jäsenmaat eivät kyenneet sopimaan laivasto-operaation uudesta toimintamallista, joten Operaatio Sophia jatkui merialueen ilmavalvontana. EU jatkoi Libyan merivartioston kouluttamista, mutta sotalaivat eivät enää pelastaneet siirtolaisia Välimereltä.

Italian viime syksynä virkaansa astunut vasemmistolaishallitus olisi valmis aloittamaan meripelastusoperaation uudelleen, mutta italialaiset diplomaatit kertovat, että nyt Itävalta estää toimenpiteen. EU tarvitsee kaikkien 27 jäsenmaan suostumuksen meripartioinnin aloittamiseen Välimerellä. Italialaisten diplomaattien mukaan Itävalta on tyrmännyt ehdotetun monivaiheisen operaation, joka alkaisi ilmavalvonnalla Välimerellä jatkuen Libyan aluevesille päätyen kokonaisvaltaiseen EU-operaatioon maalla, merellä ja ilmassa.

Itävallan mielestä Välimereltä poimittuja ihmisiä ei pidä tuoda Eurooppaan. Liittokansleri Sebastian Kurz sanoo, että Itävalta Ruotsin ja Saksan lailla on parempaa elämää etsivien siirtolaisten kohdemaa, ja meripelastusten uudelleen aloittaminen ja kyytiin poimittujen Eurooppaan tuominen saisi aikaan vetovoimatekijän, joka rohkaisisi yhä uusia yrittämään vaarallista matkaa Välimeren yli.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja, espanjalainen sosialisti Josep Borrell oli toivonut EU:n ulkoministerien pääsevän asiasta sopimukseen Brysselissä 17. helmikuuta pidettävässä kokouksessa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on myös halunnut aloittaa uudelleen EU-johtoiset meripelastusoperaatiot Välimerellä.

– Olisi hyvä, jos olisi taas Operaatio Sophia ja hallitusten alukset pelastaisivat – Merkel totesi viime syksynä.

Operaatio Sophia ehti tuoda Italiaan yli 50 000 laitonta siirtolaista Välimereltä ennen lakkauttamistaan maaliskuussa 2019.

Lähteet Kathimerini, Kansalainen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa