Eurooppa Maahanmuutto

Itävalta: kotimaassaan lomaileva pakolainen menettää poikkeuksetta turvapaikan

Kuva Max Pixel.
Itävalta peruu poikkeuksetta turvapaikan, jos turvapaikan saanut lomailee kotimaassaan, mistä on paennut vainoa. Erityisesti tsetseenit ovat aiemmin lomailleet lähtömaassaan.

Itävalta peruu nykyään poikkeuksetta turvapaikan, jos turvapaikan saanut lomailee kotimaassaan, mistä on paennut vainoa.

”Ei, poikkeuksia ei ole. Jos poliittisen turvapaikan saanut lentää kotimaahansa, turvapaikka on mennyt,” kerrotaan Itävallan sisäministeriöstä.

Muun muassa tsetseenien parissa kotimaan lomat ovat olleet yleisiä.  Järjestelmä on toiminut siten, että tsetseenit ovat hakeneet Venäjän konsulaatista uudet matkustusasiakirjat ”kadonneiden” tilalle, ja ovat sitten voineet matkustaa Itävallasta ulos ja takaisin.

Sisäministeri Wolfgang Sobotkan tiedottaja sanoo, että väärinkäytökset ovat olleet tiedossa jonkin aikaa, ja kontrollia on tiukennettu. Myöskään enää kotimaan matkan perusteluita, kuten tarkistusmatka, ”onko talo vielä pystyssä” tai ”sukulaisia vielä elossa”, ei hyväksytä.

Itse teosta kiinni jääneet tsetseenit voidaan karkottaa, mutta syyrialaisten kohdalla tilanne on mutkikkaampi Syyrian levottoman tilanteen vuoksi.

Kotimaissaan lomailevat turvapaikanhakijat ostavat lippunsa itse, ja sisäministeriöstä ihmetelläänkin asiaa: ”Herää kysymys, kuinka avustusten ja vähimmäistoimeentulon varassa olevat pakolaiset voivat tehdä näin.”

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa