Eurooppa Maahanmuutto

Itävalta lähettää sotilaat Italian rajalle, Bulgaria turvautuisi aseisiin

Brennersola pohjoisesta nähtynä. Wikimedia Commons, PD
Itävalta lähettää sotilasyksikön Italian vastaiselle rajalle pysäyttämään Italiasta tulevat laittomat siirtolaiset. Bulgaria puolestaan haluaa EU:n estävän aseellisesti laittomien siirtolaisten tunkeutumisen alueelleen.

Itävalta sanoi torstaina lähettävänsä 70 sotilaan yksikön Brennerin solaan. Yksikössä ei ole panssaroituja ajoneuvoja. Jopa 700 – 1000 laitonta siirtolaista saapuu maahan kuukausittain.

”Tärkeää on laittoman maahantulon estämisen lisäksi estää kuolemat,” itävaltalainen poliisipäällikkö Helmut Tomac sanoi, viitaten kahteen viime vuonna tavarajunasta kuolleena löytyneeseen laittomaan siirtolaiseen.

Bulgaria puolestaan kertoi lähettävänsä 600 sotilaan osaston pysäyttämään Turkista tulevia laittomia siirtolaisia. Sotilasosastossa on mukana myös erikoistuneita taisteluryhmiä.

”Emme voi antaa laittomien siirtolaisten tulla Eurooppaan suurin joukoin. Meidän pitäisi mobilisoida NATO- tai EU-joukot Italiaan ja Kreikkaan, ja puolustaa aseellisesti EU:n ulkorajoja,”  sanoi Bulgarian puolustusministeri Krassimir Karakachanov.

Uusia reittejä Eurooppaan avautuu, kun entiset sulkeutuvat

Laittomia siirtolaisia saapui viime vuonna Eurooppaan eniten Italian ja Kreikan kautta, ja reitit ovat olleet suosittuja tänäkin vuonna: Italiaan on saapunut jo  lähes 100 000 ja Kreikkaan yli  12 000 laitonta siirtolaista. Virta on kuitenkin hiljentynyt viime aikoina EU:n, Italian ja Libyan toimenpiteiden johdosta. Espanjaan on kuitenkin avautumassa uusi tuloreitti, ja sitä pitkin on saapunut Eurooppaan jo noin 9 000 laitonta siirtolaista. Romaniaan saapuvien laittomien siirtolaisten määrä puolestaan on jo viisinkertaistunut verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan: jo 1 400 laitonta siirtolaista on yrittänyt päästä maahan, ja viime viikonloppuna 69 ihmistä yritti saapua maahan Mustameren kautta.

Solidaarisuutta peräänkuulutetaan

Itävallan mobilisointia pidetään EU:ssa solidaarisuuden puutteen osoituksena. Italian paikallisviranomaiset kutsuvat toimenpidettä ”yllättäväksi ja perusteettomaksi”. Italian pääministeri Paolo Gentiloni vaati EU-komissiota ryhtymään ”laajempiin eurooppalaisiin toimenpiteisiin koko Euroopan unionia koskettavan siirtolaisongelman ratkaisemiseksi”.

EU Observer

  • 928
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset