Eurooppa Maahanmuutto

Itävalta: Musliminainen esti toisen potilaan isän pääsyn potilashuoneeseen

Muokattu Steve Evansin kuvasta / Wikimedia Commons / CC BY 2.0
Wienin yliopistollisessa sairaalassa musliminainen esti toisen potilaan isän pääsyn vakavasti sairaan tyttärensä luo potilashuoneeseen.

Salfenauerin perhettä on kohdannut kova kohtalo. Perheen tyttärellä Charalla (23) todettiin viisi vuotta sitten MS-tauti. Neito pääsi Wienin yliopistollisen sairaalan tutkimusohjelmaan, jonka seurauksena hänen tulee viettää kerran kuudessa kuukaudessa yö sairaalassa, jolloin lääkkeitä annetaan infuusion kautta.

– Tässä operaatiossa hänelle annetaan 24 tunnin ajan infusiolla lääkettä. Lääkkeen sivuvaikutukset voivat pahimmillaan olla hengenvaaralliset. Tämän takia olemme vaimoni kanssa olleet aina mukana tässä hoidossa, kertoo neidon isä Robert Salfenauer. – Sairaus on tuhoisa, ja me yritämme tukea tytärtämme aina kun se on mahdollista.

Isälle asetettiin kuvitteellinen sulkulinja

Viime maanantaina perhe oli yhdessä matkalla tyttären kanssa tämän hoitoon. Kun tytär vietiin potilashuoneeseen, tämän isä vietiin sivuun.

– Minulle sanottiin, että ikkunan vieressä sänkyssä makasi musliminainen nigabissaan, ja tämän henkilön takia en saanut mennä huoneeseen. Nainen ei halunnut huoneeseen miespuolisia vierailijoita, kertoo Robert Salfenauer.

– Myöhemmin minun sallittiin mennä huoneeseen ovea lähinnä olleen sängyn viereen, mutta ei tyttäreni sängylle asti.

”Hän aloitti heti huutamisen!”

Isä pysyi annettujen rajojen sisällä, vaikka se oli hänelle tuskallista. Robert kertoo, ettei hän nähnyt sermin takana makaavaa musliminaista.

– Tuo nainen kuuli kuitenkin ääneni ja nousi katsomaan sermin takaa huoneeseen. Välittömästi nainen alkoi huutaa ja haukkua minua, että mitä tekemistä minulla oli huoneessa ja minun pitäisi kadota välittömästi huoneesta. Hän ei salli miehiä samaan huoneeseen kanssaan. Hän vaati uudestaan minua poistumaan ja kertoi päättävänsä ketä huoneessa saa oleskella, kertoo Robert.

”Kaikki radikalismi on kiellettävä!”

Koko perhe vetäytyi odotustilaan toipumaan tapahtuneesta ja keskustelemaan tulevasta. Hetken päästä tuli paikalle nuori lääkäri turvallisuuspalvelun työntekijän kanssa. Nämä vaativat perheen vanhempia poistumaan sairaalan tiloista välittömästi.

– Me olimme järkyttyneitä. Meitä syytettiin sairaalan yleisen rauhan rikkomisesta. Kun nousimme poistuaksemme, tuli turvamies saattamaan meitä. Meidät siis heitettiin ulos sairaalasta. Olen nyt 56-vuotias ja jouduin kokemaan tällaista ensi kertaa elämässäni, kertoo lakimiehenä ja yrityskonsulttina toimiva perheenisä.

– Olimme täysin tilanteen aiheuttamasta järkytyksestä sekaisin. Tilanne, jonka alku oli uskonnollisen radikalismin aiheuttama. Ei voi olla totta, että Wienissä kokohuputettu nainen päättää, saanko olla tyttäreni vieressä sairaalassa. Tämä jos mikään on rasistista terroria, kertoo Robert.

”Tähän asti, mutta ei pidemmälle”

Perheenpää ihmetteli musliminaisen pukeutumista niqabiin, sillä se on Itävallassa lailla kiellettyä julkisilla paikoilla. Hän tekikin sairaalalle valituksen tapahtumista.

– En tee tätä valitusta sairaalaa kohtaan. Sairaala on koneisto, joka auttaa monia ihmisiä. Koneistot eivät valitettavasti aina toimi 100-prosenttisesti. Tämä on ymmärrettävää. Valitukseni syy on se, että on tullut aika sanoa: ”Tähän asti, mutta ei pidemmälle!”.

– Me autamme mielellämme kaikkia apua tarvitsevia ja tämän olemme jo usein todistaneet monille pakolaisille, mutta emme saa antaa heidän alistaa itseämme tällä tavalla. Sitä emme voi sietää, kertoo Robert.

Yliopistollinen sairaala vastaa

Päivä valituksen jättämisen jälkeen Robert sai sairaalalta vastineen, jossa kerrotaan, että tapaus tutkitaan sairaalan sisällä.

Kronen Zeitungille sairaala vastasi virallisemmin: ”Syntynyt vastakkainasettelu ei ollut sairaalahenkilökunnan ennakoitavissa. Sairaala pahoittelee tapahtunutta. Tapaus on tutkittu sairaalan sisällä, eikä tapauksessa ole havaittu mitään tasa-arvoa loukkaavaa näiden kahden potilaan kesken. Myöskään tässä tapauksessa esiin nostettu kasvojen verhoamisen kieltävä laki ei sairaalan näkökulmasta koske potilashuonetta, joka ei ole julkinen tila”.

Juristi Salfenauerin mielestä asia on toisin.

– Meillä ei ole ongelmaa muiden uskontokuntien kanssa. Jokainen tehköön mitä haluaa. Mutta meillä on ongelma, jos selvää lainrikkomusta ei tunnusteta ja jos meidän lainkuuliaisten itävaltalaisten on alistuttava ja hyväksyttävä mitä vaan. Tätä ei yksinkertaisesti tule sallia.

Lähde: Kronen Zeitung

Uusimmat uutiset

Liity kannattajajäseneksi