Eurooppa Kulttuuri

Itävalta sulkee 7 moskeijaa ja karkottaa 40 imaania

Kuva Pixabay.
Itävalta sulkee moskeijoita sekä karkottaa imaameja.

Itävallan sisäministeriö on tehnyt tutkimusta salafististen yhdistysten ja rukoushuoneiden sekä vihapuhetta saarnaavien imaamien osalta, ja tutkimusten tuloksena hallitus tulee sulkemaan useita moskeijoita sekä karkottamaan imaameja.

Suljettavien moskeijoiden listalla on neljä moskeijaa Itävallan pääkaupungissa Wienissä, kaksi Ylä-Itävallassa ja yksi Kärtenissä. Näistä yksi on turkkilaisen kansallismielisten Harmaiden Susien (Grauen Wölfe) moskeija Wienissä.

Kulttuuriministeriön sulkemista koskevassa raportissa kerrotaan, että ”Nizam-i Alem -yhdistys on selvästi Harmaiden Susien alainen, ja moskeijassa harrastetaan kiellettyjä salaisia kulttitoimintoja”.

Arabialainen kulttuuriyhdistys (Arabische Kultusgemeinde) hallitsee Wienin alueella vähintään kuutta moskeijaa. Kulttuuriyhdistys rikkoo perustelujen mukaan Itävallan perustuslakia.

Sulkemispäätöksistä ei voi valittaa.

Noin 40 imaamia karkoitetaan

Itävallan turkkilaiseen uskontoyhdistykseen (ATIB) kuuluvien noin 40 imaamin oleskelulupia ei tulla jatkamaan. Perusteena kerrotaan olevan Turkista tuleva rahoitus, joka rikkoo lakia ulkomailta tulevasta rahoituksesta. Näissäkään päätöksissä ei ole valitusoikeutta.

Poliisi tutkii myös mahdollisuuksia koko ATIB-järjestön kieltämiseen.

Itävallan liittokansleri: ”Rinnakkaisyhteiskunnilla ei ole sijaa Itävallassa”

Liittokansleri Sebastian Kurz kertoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona, ”että rinnakkaisyhteiskunnille ja radikalisoitumiselle ei ole sijaa Itävallassa”. Varaliittokansleri Heinz-Christian Strache lisäsi, että ”ei ole mahdollista hyväksyä vihasaarnaajia minkään uskonnon nimissä”, ja että ”kyseessä on vasta alku”.

Suurin osa tutkittavista moskeijoista on ATIB-järjestön alaisia

ATIB-järjestö on ollut jo pitkään kritiikin kohteena. Järjestö on ollut epäiltynä turkkilaisesta kansallismielisestä kiihotuksesta. ATIB on eräänlainen kattojärjestö, jonka alla on 60 erillistä järjestöä. Viimeksi FPÖ-puolue haastoi järjestön oikeuteen huhtikuussa 2018 vihapuheviestien jakamisesta Facebook-yhteisöpalvelussa saksaksi.

Lähde: Kronen Zeitung

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit