Eurooppa

Itävalta sulkee kaksi islamilaiseen radikalisaatioon osallistunutta moskeijaa

Itävallan parlamentti, Wien. Kuva Wikimedia Commons.

Itävallan viranomaiset määräävät muslimijärjestön ja kaksi moskeijaa lakkautettaviksi. Toimenpide on seurausta viime maanantain islamistisesta terrori-iskusta, missä 4 henkilöä menehtyi ja 20 haavoittui, kun albanialaistaustainen Kujtim Fejzulai suoritti murhaavan jihadistisen amok-juoksun Wienissä.

Itävallan viranomaiset uskovat, että Kujtim Fejzulailla on ollut yhteyksiä sekä Tewhid-moskeijaan Meidlingissä että Melit Ibrahim -moskeijaan Ottakringissä.

Tewhid-moskeija on Itävallan islamilaisen yhteisön (IGGÖ) alainen moskeija.

Melit Ibrahim-moskeija ei kuulu IGGÖ-järjestöön. Aiemmin ISIS-järjestöön kuulumisesta tuomittujen islamistien Mohamed M. ja Lorenz K. on kerrottu vierailleen säännöllisesti Melit Ibrahim-yhdistyksen moskeijassa.

Sisäministeri Karl Nehammer (ÖVP) pitää toimenpiteitä merkittävän askeleena niitä vastaan, jotka pyrkivät käyttämään hyväkseen Itävallan lakeja.

– Tulemme aina kohtaamaan haasteita niiden väkivaltaisten henkilöiden ja rikollisjärjestöjen taholta, jotka yrittävät piiloutua lain ja laillisten rakenteiden taakse – kyseessä on jatkuva taistelu.

Nehammer myös kertoi, että ennen iskua uhkakuvan muodostamisessa tehtiin vakavia virheitä. Fejzulai on syntynyt Itävallassa mutta hänellä oli myös Pohjois-Makedonian kansalaisuus.

Mies sympatisoi jihadistista ISIS-terroristijärjestöä ja päätyi poliisin tutkaan yritettyään matkustaa Syyriaan liittyäkseen islamistiseen valtioon. Mies oli tuomittu vuosi takaperin terroristijärjestöön kuulumisesta ja päästetty vapaalle jalalle joulukuussa 2019.

Lähteet DW, SVT, Kansalainen, ORF.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit