Eurooppa

Itävalta sulkee kaksi islamilaiseen radikalisaatioon osallistunutta moskeijaa

Itävallan parlamentti, Wien. Kuva Wikimedia Commons.

Itävallan viranomaiset määräävät muslimijärjestön ja kaksi moskeijaa lakkautettaviksi. Toimenpide on seurausta viime maanantain islamistisesta terrori-iskusta, missä 4 henkilöä menehtyi ja 20 haavoittui, kun albanialaistaustainen Kujtim Fejzulai suoritti murhaavan jihadistisen amok-juoksun Wienissä.

Itävallan viranomaiset uskovat, että Kujtim Fejzulailla on ollut yhteyksiä sekä Tewhid-moskeijaan Meidlingissä että Melit Ibrahim -moskeijaan Ottakringissä.

Tewhid-moskeija on Itävallan islamilaisen yhteisön (IGGÖ) alainen moskeija.

Melit Ibrahim-moskeija ei kuulu IGGÖ-järjestöön. Aiemmin ISIS-järjestöön kuulumisesta tuomittujen islamistien Mohamed M. ja Lorenz K. on kerrottu vierailleen säännöllisesti Melit Ibrahim-yhdistyksen moskeijassa.

Sisäministeri Karl Nehammer (ÖVP) pitää toimenpiteitä merkittävän askeleena niitä vastaan, jotka pyrkivät käyttämään hyväkseen Itävallan lakeja.

– Tulemme aina kohtaamaan haasteita niiden väkivaltaisten henkilöiden ja rikollisjärjestöjen taholta, jotka yrittävät piiloutua lain ja laillisten rakenteiden taakse – kyseessä on jatkuva taistelu.

Nehammer myös kertoi, että ennen iskua uhkakuvan muodostamisessa tehtiin vakavia virheitä. Fejzulai on syntynyt Itävallassa mutta hänellä oli myös Pohjois-Makedonian kansalaisuus.

Mies sympatisoi jihadistista ISIS-terroristijärjestöä ja päätyi poliisin tutkaan yritettyään matkustaa Syyriaan liittyäkseen islamistiseen valtioon. Mies oli tuomittu vuosi takaperin terroristijärjestöön kuulumisesta ja päästetty vapaalle jalalle joulukuussa 2019.

Lähteet DW, SVT, Kansalainen, ORF.

  • 643
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset