Eurooppa Politiikka

Itävalta: Toisen tasavallan poliittinen maanjäristys

Kuva Pixabay.

Itävallan hallituksen hajoaminen ja seurannut epäluottamuslause liittokansleri Sebastian Kurzin hallitukselle on edelleen päivän teema alppimaassa.

Liittopresidentti Alexander Van der Bellen myönsi tänään Hofburgin palatsissa eron Sebastian Kurzin (ÖVP) hallitukselle sekä nimitti uuden, väliaikaisen hallituksen. Uusi liittokansleri on valtiovarainministeri Hartwig Löger (ÖVP). Hänen johtamaansa hallitusta voidaan suomalaisittain verrata virkamieshallitukseen.

Van der Bellen, hiljattain puolueettomana presidentiksi valittu entinen vihreä, omistautui puheessaan tasoittelemaan syntyneen kohun vaikutuksia. Tapahtumat ovat olleet muuta kuin olisi itävaltalaisille ominaista, hän mainitsi. Liittopresidentti vetosi kaikkiin puolueisiin; etsikäämme enemmän sitä mikä meidät yhdistää, erottavien tekijöiden sijasta.

Huomiota tilaisuudessa herätti, että paikalla keisarillisessa residenssissä ei nähty eronnutta liittokansleri Kurzia. Hän on ilmoittanut, ettei palaa liittopäiväedustajan paikalle, vaan keskittyy syyskuun vaaleihin. Kurzin puolue ÖVP menestyi eurovaaleissa hyvin lisäten kannatustaan 7,5 prosenttiyksikköä 34,5 prosenttiin. Toiseksi suurin, sosialidemokraattien SPÖ saavutti hiuksenhienosti viiden vuoden takaisen kannatustason. Kriisin keskellä oleva vapauspuolue FPÖ selviytyi melko vähin tappioin, 2,5 prosenttia ja tulos reilut 17 prosenttia. Saksasta poiketen vihreät eivät edenneet, vaan päätyivät 14 prosenttiin niukin menetyksin.

Ibizan videon tekijät ja teettäjät ovat edelleen hämärän peitossa. Viime perjantaina antoi asiasta lausuntonsa oikeudelle wieniläinen, tiettävästi iranilaissyntyinen juristi, jonka on arveltu olevan videoidun tilaisuuden järjestäjä. Hänen oman asianajajansa esittämässä lausunnossa mainitaan, että kyseessä oli liikeneuvottelu ja siten yksityisoikeudellinen tilanne, jolla näin ollen ei olisi alun perin ollut poliittista motiivia. Median mukaan video kokonaisuudessaan on seitsemän tunnin mittainen. Juttuun sanotaan lisäksi liittyvän kolme turvallisuusalan henkilöä sekä videolla esiintyä naispuolinen, viides henkilö.

Tapahtumien keskellä oleva FPÖ:n puheenjohtaja, juuri eronnut varaliittokansleri Heinz-Christian Strache on eurovaaleissa saanut mandaatin EU-parlamenttiin. Hän oli puolueen listalla loppupäässä, mutta sai niin paljon ”etusijaääniä”, että nousi puolueen saaman kolmen mepin joukkoon. Itävallan vaalilain mukaan sekä liittopäivävaaleissa että alue- ja paikallistasolla on mahdollista ohittaa listavaalin järjestys. Eurooppavaaleissa vähintään viisi prosenttia ”etusijalla” puolueensa äänistä saava nousee valittujen joukkoon. Nyt kohistaan, ottaako Strache mandaattinsa vastaan. Hänen on se ilmoitettava 2. kesäkuuta mennessä.

Juttuun liittyen on Saksassa nostettu syytteet kahta arvostettua mediaa, Süddeutsche Zeitungia ja Der Spiegeliä vastaan, koska nämä ovat käyttäneet yksityisoikeudellista nauhoitusaineistoa eli Ibiza-videota uutisoinnissaan. Jo aiemmin saksalainen mediaoikeuden professori sanoi julkistamisen olevan Saksassa lainvastaista.

Lähteet Kronen Zeitung, Kronen Zeitung, ORF

Korjattu ulkoasua 29.5 klo 19:14

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa