Eurooppa Maahanmuutto

Itävallan uusi ulkomaalaislaki astui voimaan tänään

Kuva Steindy / Wikimedia Commons
Itävallassa uuden ulkomaalaislain mukaan kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija joka kieltäytyy poistumasta maasta, saa sakkorangaistuksen ja voi menettää perusturvan. Myös hänen vapaata liikkuvuuttaan rajoitetaan. Erityistapauksissa maasta poistettava henkilö voidaan pidättää korkeintaan 18 kuukaudeksi.

Itävallassa ulkomaalaislain muutosasetus, Fremdenrechtsänderungsgesetz 2017 (FRÄGG) astui voimaan 1. marraskuuta 2017. Laki sallii pidemmän yhtäjaksoisen pidätysajan ja rajoittaa turvapaikanhakijoiden vapaata liikkumista, sekä sallii isommat rangaistukset niille, jotka eivät poistu maasta kielteisestä päätöksestä huolimatta. Pidätysajan pidennystä sekä vapaata liikkumista koskevat pykälät astuvat voimaan heti, muut ensi keväänä.

Lakimuutoksen astuttua voimaan yhtäjaksoista pidätysaikaa voidaan jatkaa erityistapauksissa 18 kuukauteen saakka. Normaalitapauksissa pidätysaika on 6 kuukautta ja alaikäisten osalta 3 kuukautta. Turvapaikanhakijan syyllistyttyä rikokseen, turvapaikkahakemus voidaan jatkossa kumota myös ilman lopullista tuomiota hakijan syyllistyessä uuteen rikokseen.

Liikkumisvapauden rajoittamisen lisäksi turvapaikanhakija voi menettää perusturvan saatuaan kielteisen turvapaikkapäätöksen. Turvapaikanhakija voidaan tällöin myös pidättää. Itävallan sisäministeriön mukaan ensimmäiset pidätykset ovat odotettavissa joulukuun alussa.

Jos turvapaikanhakija kieltäytyy poistumasta maasta kielteisen päätöksen jälkeen tai yrittää saapua maahan uudelleen, siitä seuraava sakko on suuruudeltaan 5 000 ja 15 000 euron välillä. Vaihtoehtoisena seuraamuksena voi olla 6 viikkoa vankeutta. Lisäksi vääriä tietoja oleskelulupaprosessin aikana tai maahantulon laillisuutta tarkistettaessa antaneille voi seurata jopa 5 000 euron sakko.

Turvapaikanhakijat eivät myöskään voi osallistua hyväntekeväisyysjärjestöjen vapaaehtoistoimintaan ennen 1. huhtikuuta 2018, sillä sisäministeriö saattaa ennen sitä asettaa lisärajoituksia turvapaikanhakijoiden työstä saamalle korvaukselle.

Itävallan sisäministeriö sisäministeri Wolfgang Sobotkan johdolla haluaa vaikeuttaa laittomasti maassa olevien mahdollisuuksia rahan ansaitsemiseen laittomasti, ja erityisesti estää laittomasti maassa olevien toistuvia rikoksia.

Laiton oleskelu Itävallassa ei ole mikään pieni asia, ja uusi ulkomaalaislaki on laadittu sen mukaisesti, Sobotka ilmoitti.

Asiasta kertoi OE24.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa