Eurooppa Politiikka

Itävaltalainen asiantuntija: islam on kestämättömällä pohjalla nykymuodossaan

Ednan Aslan

Itävaltalainen islam-asiantuntija ja islam-pedagogiikan johtava professori vaatii lisää kriittistä ajattelua ja varoittaa, että uskonto ”on kestämättömällä pohjalla” nykyisessä muodossaan.Ednan Aslan, 57, islamilaisen uskontopedagogiikan professori Wienin yliopistossa ja saksankielisten TV-ohjelmien vakiovieras sanoi, että islamissa kyseenalaistetaan liian vähän ja aivan liikaa otetaan vain annettuna.

Hän varoitti: ”Islam nykymuodossaan on kestämättömällä pohjalla,” ja sanoi haluavansa ”muokata uskonnon kasvot” uudelleen.

Aslan sanoi, että islam ”ei ole kosketuksissa nykyiseen” siinä muodossa, missä sitä nykyään opetetaan.

Ednan Aslan

Islamin asiantuntija onkin parhaillaan kehittämässä opinto-ohjelmaa uutta ”Islamilainen teologia” -kurssia varten, missä hän omien sanojensa mukaan ”ei halua vain hengittää sisään islamilaisia doktriineja, vaan kyseenalaistaa ne”.

Aslan sanoi: ”Haluamme muokata islamille uudet kasvot. On tärkeää, että islamille annetaan uudet kasvot, jotta sen elinvoima voidaan taata.

”Nykyisellään islam valitettavasti on eristyneisyyden uskonto. Siirtolaisuuden uskonto. Turkin, Saudi-Arabian, mutta ei Euroopan uskonto, joka edistäisi monimuotoisuutta tai valmistaisi lapsia monimuotoiseen yhteiskuntaan.”

Professori sanoi, että tapa millä muslimiyhteisöjä usein kuvataan, on epätarkka. ”Otetaan esimerkiksi vaikka itävaltalaisen uskonnollisen muslimiyhteisön koulukirjat. Musliminaiset kuvataan aina päähuivin kanssa, mutta Itävallassa vain 20 prosenttia musliminaisista käyttää päähuivia.,” hän sanoi.

”Miksi perustamme kuvamme muslimeista näihin naisiin päähuivin kanssa? Nämä yhteisöt ja niihin liittyvät organisaatiot muokkaavat mielikuvaamme islamista, mutta ne edustavat vain pientä osaa siitä.”

Aslan väittää, että tärkein edellytys uskonnolliselle opetukselle – ja opetukselle yleensäkin – on se, että lasten täytyy oppia ajattelemaan.

Hän sanoi: ”Tämä tarkoittaa sitä, että lasten ei tule hyväksyä mitään pelkästään uskonnon nimissä. Heidän pitää myös kyseenalaistaa teologinen, uskonnollinen sisältö. Kaikki ei ole tervettä uskonnollisuutta.

”Mitä wieniläinen nuori loppujen lopuksi oppii, kun hän lukee, kuinka monta kamelia , lammasta, vuohta hänen on annettava islamilaisena hyväntekeväisyysverona? Tai söikö profeetta heinäsirkkoja vai ei?

”Tuo edellinen löytyy 21. vuosisadan wieniläisestä koulukirjasta. Tällä tavoin lapset eivät opi heijastamaan saamiaan oppeja, vaan ainoastaan hyväksymään annetut säännöt.”

Aslan vaatii kaikkia näkemään Euroopan vapauden mahdollisuutena keskusteluun, kuinka islamia pitäisi opettaa.

Hän sanoi: ”Valitettavasti tällainen ei ole mahdollista islamilaisissa maissa. Tällaista keskustelua ei yksinkertaisesti pysty käymään Egyptissä, Iranissa, Saudi-Arabiassa. Demokratia on valaistuksen keksintö.

”Ja niin kauan kuin islamilaisissa maissa ei ole demokratiaa, tämä ei ole mahdollista, eikä meillä ole vapautta kysyä kysymyksiä ja mikään ei silloin muutu. Jos et pysty kysymään presidentiltä kysymyksiä, kuinka voisit kysyä niitä profeetalta?”


The Local.at
Wienin yliopisto, Ednan Aslan
Kuvat Parlamentsdirektion / Bildagentur Zolles / Mike Ranz

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa