Kotimaa

Itsemurhat puhuttavat vastaanottokeskuksissa

Turvapaikanhakijan itsemurha otetaan aina hyvin vakavasti


Suomen Mielenterveysseura esitti tiistaina aiheellisesti huolensa turvapaikanhakijoiden itsemurhista. Maahanmuuttoviraston tietojen mukaan viime lokakuusta alkaen vastaanottokeskuksissa on ollut 15­–20 itsemurhan yritystä, joista viisi olisi toteutunut. Itsemurhia ei ole aiemmin tilastoitu, joten luvut ovat vastaanottokeskuksista tulleista ilmoituksista koottuja.

Itsemurha on aina hyvin surullinen ja valitettava tapaus. On mahdotonta tietää, mitkä syyt ovat johtaneet itsemurhiin. Turvapaikanhakijat ovat olleet eri vaiheissa turvapaikkaprosessia, eivätkä kaikki olleet vielä saaneet ensimmäistä päätöstä turvapaikkahakemukseensa.

Turvapaikkapäätöksen odottaminen vastaanottokeskuksessa on henkisesti kuormittavaa aikaa turvapaikanhakijoille. Joillakin heistä on lisäksi taustalla traumatisoivia kokemuksia. Vastaanottokeskuksissa tiedostetaan tämä ja tehdään jatkuvasti töitä sen eteen, että apua tarvitsevat löydettäisiin ajoissa.

Ohjausta ja koulutusta ennaltaehkäisyyn

Maahanmuuttovirasto pyrkii ehkäisemään itsemurhia ohjaamalla ja kouluttamalla vastaanottokeskusten henkilökuntaa.

Viime keväänä annettiin yleinen mielenterveystyön ohjeistus sekä ohjeistusta asiakkaan tukemiseen vastaanottokeskuksen arjessa. Syyskuun alussa henkilöstöä ohjeistettiin erityisesti itsemurhavaaran tunnistamiseen ja siihen, mitä sellaisessa tilanteessa kannattaa konkreettisesti tehdä. Jos tilanne ei rauhoitu vastaanottokeskuksessa saatavilla olevan tuen turvin, tulee turvapaikanhakija ohjata lääkäriin.

Mielenterveyteen liittyviä koulutuksia Maahanmuuttovirasto on järjestänyt jo useamman vuoden ajan. Koulutuksissa vastaanottokeskusten henkilökunta on saanut esimerkiksi terapiataitojen ja ehkäisevän mielenterveystyön koulutusta. Tänä syksynä järjestetään myös psykologisen ensiavun koulutusta.

Suuressa joukossa aina myös kuolemantapauksia

Tämän ja viime vuoden aikana vastaanottokeskuksissa on kuollut yhteensä parikymmentä turvapaikanhakijaa. Osa on kuollut sairauteen ja muutamat tapaturmissa. Kun itsemurhien määrää vertaa siihen, että vastaanottojärjestelmässä on samana aikana ollut kirjoilla yli 40 000 ihmistä, ovat itsemurhat poikkeuksellisia tapahtumia.

Vastaanottokeskukset ovat viimeisen vuoden ajan olleet suuren julkisen kiinnostuksen kohteena. Tämä on ymmärrettävää, koska viime syksyn poikkeuksellisen suuri turvapaikanhakijamäärä toi vastaanottokeskuksen monelle paikkakunnalle. Vastaanottokeskuksissa on aiempinakin vuosina ollut itsemurhien yrityksiä ja valitettavasti myös joitain itsemurhia.

Maahanmuuttovirasto

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa