Kotimaa

Itsenäisyyspäivä juoksuhaudoissa

Kuvat Shutterstock ja Wikimedia Commons / public domain. Grafiikka Kansalainen.

Itsenäisyyspäivää 1939 vietettiin juoksuhaudoissa kommunistisen diktatuurin ylivoimaisen armeijan hyökätessä pientä Suomea vastaan.

Itsenäisyyspäivänä 1939, talvisodan 7. päivänä, suojajoukkotaistelut Karjalan Kannaksella päättyivät ja Neuvostoliitto hyökkäsi suomalaisten pääasemaa vastaan Taipaleessa.

Neuvostodivisioona aloitti hyökkäyksen Taipaleenjoen yli. Iltaan mennessä venäläispataljoona oli ylittänyt Taipaleenjoen Koukkuniemessä.

Neuvostojoukot ryhmittyivät hyökkäysmuodostelmaan käydäkseen suomalaisten vain lyhyen matkan päässä sijaitsevia asemia vastaan, kun vihollinen saatiin sekasorron valtaan tarkalla tykkitulella.

Rintama vakiintui seuraavana päivänä Suomen pääaseman eteen, missä linjat pysyivät talvisodan loppuun saakka.

Niin vaikea teitä on lähettää tuonne; tutut kasvonne on, joka piirre ja juonne – ken teistäkin vielä hengissä palaa ? On katseeni hellä, mut käskyni kovat, mitä mielessä mietin, sen suuni salaa, sanat jäävättömät ovat. Vaan vaikeampi on katsoa teitä, takaisin tulleita, nääntyneitä: vain puolet on jäljellä, puolet poissa, te vedätte heitä nyt ahkioissa. Ja jälkeen kaiken, minkä te koitte, yhä vielä te hymyillä voitte. – Koukkuniemen taistelussa komppanianpäällikönä toiminut kapteeni Yrjö Jylhä

Myös muilla rintamalohkoilla käytiin raskaita taisteluita. Vuoden 1939 itsenäisyyspäivänä 97 suomalaista uhrasi henkensä puolustaessaan isänmaatamme.

He ryntäsivät äsken kuin myrsky ja ukkonen. Nyt turhaan kysyn, käsken, niin turhaan, tiedän sen: he kaatuneet on lakoon ja jääneet syliin yön, kuin suistuneet ois vakoon he kesken peltotyön. Et tehnyt, mitä tahdoit, vaan minkä määräks sait, niin vähän itse mahdoit, sua johti julmat lait. Mut korkeammat voimat sun kanssas taistelee; pois heitä tuntos soimat ja työmme loppuun tee. – Yrjö Jylhä
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit