Eurooppa Maahanmuutto

Itsensä homoseksuaaliksi tunteva irakilainen sai turvapaikan Ruotsista

Kuva Migrationsverket / Tomislav Stjepic.

Hallinto-oikeuden päätös saattaa osoittautua ennakkotapaukseksi ja mahdollistaa humanitaarisen suojelun myöntämisen kaikille itsensä homoseksuaaleiksi tunteville kolmansien maiden turvapaikanhakijoille.

Irakilainen haki turvapaikkaa Ruotsista. Perusteluina hän käytti sitä, että hän on homoseksuaali, kristitty ja toiminut amerikkalaisten tulkkina.

Tapauksesta kertovan Samhällsnytt-julkaisun mukaan Ruotsin Maahanmuuttovirasto antoi kielteisen turvapaikkapäätöksen, sillä irakilainen ei ollut kyennyt antamaan tyydyttäviä vastauksia seksuaalisuutta koskeviin kysymyksiin.

Irakilaisen olisi tullut poistua maasta, mutta sen sijaan hän valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Hallinto-oikeus katsoi, että irakilaisen vaikeudet kuvailla homoseksuaalisia tuntemuksia saattavat johtua siitä, että hänellä ei ole ollut seksisuhteita miesten kanssa.

Hallinto-oikeuden mukaan Maahanmuuttoviraston odotukset seksuaalisen suuntautumisen kuvailun suhteen ovat olleet kohtuuttoman korkeat. Koska irakilaisella ei oman kertomansa mukaan ole ollut suhteita miesten eikä naisten kanssa eikä siten myöskään mahdollisuutta jutella seksuaalisesta suuntautumisesta kenenkään kanssa, hänen vaikeuksilleen kuvailla tunteita on hyväksyttävä selitys. Näinollen hallinto-oikeus katsoi, että miehen antamia tietoja homoseksuaalisuudesta voidaan pitää aitoina.

Päätös saattaa osoittautua ennakkotapaukseksi ja mahdollistaa humanitaarisen suojelun myöntämisen kaikille itsensä homoseksuaaleiksi tunteville kolmansien maiden turvapaikanhakijoille Ruotsissa.

  • 498
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset