Eurooppa

Itseohjautuvat autot saattavat tuoda rasismin teille

Kuva Pixabay.

Itseohjautuvien autojen turvallisuutta on kyseenalaistettu aiemmin, mutta nyt myös niiden moraali on saatettu epäilyksenalaiseksi. Autot saattavat tuoda rasismin teille.

Jos olet tummaihoinen, saatat joutua helpommin itseohjautuvan auton yliajamaksi kuin valkoihoinen, kertoo Vox. Tämä johtuu siitä, että itseohjautuvien autojen tekniikka havaitsee helpommin vaaleammat henkilöt. Asia käy ilmi Georgia Institute of Technologyn tutkimuksesta.

Tutkijat aloittivat työnsä kysymällä, kuinka tarkkoja nykyiset havainnointijärjestelmät ovat, kun tarkastellaan useita eri etnisiä ryhmiä.

Asiaa mallinnettuaan tutkijat havaitsivat, että tummaihoisten ollessa kyseessä tunnistustarkkuus oli 5 prosenttia huonompi kuin valkoihoisten ollessa kyseessä. Tilanne toistui riippumatta valaistusolosuhteista.

Tulokseen täytyy toistaiseksi suhtautua varauksella, sillä kyseessä on tutkijoiden itsensä luoma malli, eivätkä he ole päässeet tekemään testejä oikeiden itseohjautuvien autojen algoritmeilla. Tämä johtuu siitä, että autonvalmistajat suojelevat mustasukkaisesti algoritmejaan ja testidataansa.

  • Grillien varaosat! yli 100€ ostoksiin ilmainen toimitus

Kansalaisen verkkokauppa

Liity kannattajajäseneksi