Eurooppa Politiikka

Jakautunut Britannia: Tietyissä kaupungeissa valkoinen väestö vähentynyt 10 vuodessa 50%

Kuva Pixabay.

Valkoiset ja vähemmistöryhmät ovat nyt enemmän erillään toisistaan kuin koskaan aikaisemmin – kaupunkien valkoisen väestön osuus on laskenut ennätysalhaalle.


Ääritapauksissa valkoisten osuus oli jopa puolittunut viimeisen vuosikymmenen aikana.

Itä-Lontoon Newhamissa vain 16 prosenttia väestöstä on valkoisia, kun vielä 10 vuotta sitten heitä oli 33 prosenttia. Yksi Britannian segregoituneimmista kaupungeista on Blackburn, jossa Whalley Rangen alueella 95 prosenttia väestöstä on aasialaisia [huom. Englannissa termillä viitatataan pakistanilais- tai intialaistaustaan]. Paikallinen teurastaja myönsi, ettei siellä ollessaan ole milloinkaan palvellut valkoista.

Viime vuonna lihakauppansa avannut Mohammed Tabrez Noorji sanoi: ”Joskus puhun ohikäveleville valkoisille, mutta he eivät osta mitään.”

– Ei ole hyvä, että me kaikki asumme erillään. Mutta miten voimme korjata tämän ongelman? Aasialaisperheet haluavat asua keskenään toisiaan tukeakseen, mutta sitten valkoiset lähtevät pois.
– Erillään eläminen ei ole tietoinen valintamme – niin kuitenkin tapahtuu. Haluamme elää tällä alueella, koska olemme lähellä moskeijoita ja kaikki perheet ovat hyvin lähellä toisiaan.

Asiantuntijat varoittavat kehityksen menevän samaan suuntaan jatkossakin. Hallituksen neuvonantaja yhteisöllisyysasioissa, akateemikko Ted Cantle varoittaa, että vuoden 2021 väestönlaskenta paljastaa polarisaation edelleen kasvaneen.

Tutkimuksen julkaissut Open Democracy kehottaa hallitusta tekemään enemmän sekayhteisöjen edistämiseksi. Kehotusta on pidetty erityisen tärkeänä, kun otetaan huomioon piikki ilmoitettujen viharikosten määrässä 23. kesäkuun Brexit-kansanäänestyksen jälkeen.
Kaikki eivät halua ”yhteisöllisyyttä” edistettävän. Vain valkoisia kuskeja palkanneessa yrityksessä aiemmin taksia ajanut eläkeläinen Ian Goodliffe sanoi: ”Sekä valkoisilla että aasialaisilla on tiettyjä alueita, jonne he eivät enää mene. Se johtaa hyvin erilliseen elämään.”

– Kummallakin puolella kyse on osittain pelosta ja tietenkin kamalasta rasismista. Kuulen sitä kaiken aikaa. Toisinaan on jengiytymisasennetta ja jokainen haluaa pysyä omissa piireissään. Blackburnissa on kokonaisia alueita, joista valkoihoinen ei ostaisi taloa, mutta sama ilmiö on myös aasialaisten kohdalla.
– Keskinäinen epäluottamus voi muuttua vain ihmisten sekoittumisella, mutta olemme täydellisessä umpikujassa ja tilanne vain pahenee.
Professori Cantle sanoi tavannensa yorkshirelaismiehen, joka kertoi olleensa kadun ensimmäinen aasialainen ja kolmen vuoden kuluessa kaikki valkoiset perheet olivat lähteneet.

Hän sanoi: ”Jotkut noista perheistä sanoivat suoraan lähtevänsä pois, koska ’niitä’ saapuu tänne.” Kototumisasiantuntijoiden professori Cantlen ja professori Eric Kaufmanin tekemä tutkimus paljasti, että valkoiset ja vähemmistöryhmät ovat nykyisin enemmän erillään toisistaan kuin koskaan aikaisemmin, vaikka Englanti kokonaisuutena on etnisesti entistä sekoittuneempi. Polarisaatio tapahtuu pääasiassa kaupunkialueilla. Paikoin valkoinen väestö on vähentynyt yli puolella vuosien 1991 ja 2011 välillä.

Birminghamissa, Leicesterissa, Sloughissa, Lutonissa, Bradfordissa ja Lontoossa väitetään ”hätkähdyttävän” vähentymisen olleen nopeampaa kuin muulla Britanniassa. Professori Cantle sanoi, että politiikan painopistettä pitää siirtää. Tämä ei koske pelkästään vähemmistöjä. Poliitikkojen ja päättäjien on rohkaistava valkoisia brittejä pysymään etnisesti monimuotoisilla alueilla.

Rohkaistava paikkaa vaihtavia välttelemisen sijasta valitsemaan monimuotoisia asuinalueita ja sijoittamaan lapsiaan monimuotoisiin kouluihin. Toisin sanoen on luotava myönteinen valintavaihtoehto etnisesti sekoittuneista alueista ja yhteisestä yhteiskunnasta.

Tutkimus ilmestyy kun hallitus on aikeissa antaa merkittävän selonteon integraatiosta, segregaatiosta ja ääriliikkeistä.

Parlamentin sosiaalisen integraation ryhmän puheenjohtaja, työväenpuolueen Chuka Umunna sanoi, että tänä vuonna, jolloin maamme tuntuu jakaantuneemmalta kuin milloinkaan uuden ajan historian aikana, on joitakin kysymyksiä, jotka vaativat tutkimusta kiireellisemin kuin kysymys siitä, kuinka hyvin onnistumme elämään yhdessä.

Kuitenkin aikana jolloin poliittinen keskustelu on tullut entistä polarisoituneemmaksi ja uutisotsikot entistä jännitteisemmiksi – on yhtä lailla olemassa joitakin kysymyksiä, jotka voivat vaikuttaa vaikeammilta selvittää perinpohjin. Samalla kun Britannia monimuotoistuu, on selvää ettei kotoutumisen taso pysy vauhdissa mukana.

Open Democracy

Suomennos Heikki Luoto

  • 85
    Shares

Liity kannattajajäseneksi