Muu maailma

Jemenin sota: Maailman suurin humanitäärinen kriisi

Ilmaisku Sana'assa, Jemenin pääkaupungissa 2015. Kuva Wikipedia.
Jemenissä on käyty sotaa jo kolmatta vuotta, eikä loppua ole näköpiirissä.

Maata repii useiden rintamien sota, ja tuskin mikään toimii suurilla alueilla

Sairaalat, sillat, tiet ja tehtaat ovat murskana. Lääkärit ovat tehneet työtään palkatta jo yli vuoden. Tilanteen vakavuutta kuvaa maailman suurimmaksi humanitääriseksi kriisiksi kutsuttu koleraepidemia. Koleraan on sairastunut yli puoli miljoonaa ihmistä. Viimeisten kolmen kuukauden aikana tautiin, joka on melko helppo parantaa, on kuollut noin 2 000 ihmistä.

Jemen on arabimaailman köyhin maa ja kärsinyt jatkuvista sotatoimista alueellaan. Viimeisin kriisi alkoi, kun Houthis – joukot (Houthis, tunnetaan myös nimellä Ansar Allah, suomeksi Huthit eli Jumalan Puolustajat) aloittivat hyökkäyksensä vuonna 2014. Houthis – joukot yhdistyivät Jemenin oman armeijan osastojen kanssa ja ajoivat kansainvälisesti tunnustetun hallituksen pääkaupungista.

Vuonna 2015 keväällä Saudit liittolaisineen aloittivat oman hyökkäyksensä Houthis-terroristien ajamiseksi maasta. Houthis ajettiin pääkaupungista, mutta ilman lopullista voittoa maa jäi kahtia jaetuksi.

Saudit ovat pitäneet Jemenin kansainvälisen lentokentän suljettuna siviililiikenteeltä yli vuoden ajan. Näin ei avustustarvikkeita ole voitu toimittaa ilmateitse, eikä loukkaantuneita jemeniläisiä ole voitu lennättää pois maasta saamaan hoitoa.

Avustusjärjestöt arvioivat, etteivät kykene paikkaamaan valtiolta jääneitä tehtäviä. Tämä tarkoittaa, ettei tilanteeseen ole odotettavissa parannusta ennenkuin sota loppuu. ”Melkein kolmen vuoden sodan aikana mikään ei ole muuttunut paremmaksi. Olemme suorituskykymme rajoilla”, kertoo rouva Relano Unicefistä. Sodan nopeaa loppua ei kuitenkaan ennusta Saudien ilmoitus taistella, kunnes toinen osapuoli antautuu.

YK on kutsunut tapahtumia maailman suurimmaksi humanitääriseksi kriisiksi. Yli kymmenen miljoonaa ihmistä on välittömän avun tarpeessa ja tilanne heikkenee kaiken aikaa. YK:n mukaan Yemenissä tarvitaan 2,3 miljardin dollarin edestä humanitääristä apua, josta kasassa on 41%.

Sotaa käyvät Saudi-Arabia ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat ovat antaneet myös suurimmat avustukset tilanteen helpottamiseksi. Kritisoijat katsovat, että sotatoimet saavat suuremman huomion ja rahoituksen, sekä arvostelevat pääkaupungin lentokentän sulkemista.

Yhdysvallat toimii myös suurena avustusvarojen lahjoittajana, kuten myös suurimpana kriisin aseistajana, vaikka ei ole suoranaisesti itse sodassa osallisena. Jemenin siviiliuhreja vaatineiden pommitusten raunioista on löytynyt useissa tapauksissa yhdysvaltalaisten tuotteiden jäännöksiä.

Tilaa
Ilmoita
guest

12 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
trackback

mba dissertation writing services https://mydissertationwritinghelp.com/

trackback

dissertation editing help https://dissertationwriting-service.com/

trackback
trackback

my konami slots for pc https://www-slotmachines.com/

trackback

casino joy slots https://411slotmachine.com/

trackback
trackback

free quick hit slots https://beat-slot-machines.com/

trackback

play free slots online https://slot-machine-sale.com/

trackback

free online slots games https://slotmachinesworld.com/

trackback
trackback

monopoly slots free https://freeonlneslotmachine.com/

trackback

3handicapped