Eurooppa

Jihadistien lehti kehottaa murhaamaan raskaalla ajoneuvolla

Nizzassa on tapahtunut myöhään illalla 14.7.2016 isku, jossa on kuollut jo 80 henkilöä ja loukkaantunut jopa sata.


ISIS:n suosima Inspire- lehti kertoo sivuilla 53 ja 54, kuinka vääräuskoisia voi tappaa raskaalla ajoneuvolla. Lehti on julkaistu vuonna 2010.

Lehdessä kerrotaan, että kuljettajan tulee valita mahdollisimman suosittu paikka, joka on täynnä väkeä. Kapeat kadut ovat lehden mukaan hyviä, koska karkuun on vaikea päästä. Lehdessä suositellaan varustautumaan asein, jotta ajoneuvon pysähdyttyä voi jatkaa ”työn suorittamista”. Ranska on yksi Inspire- lehden suosittelemista vaihtoehdoista.

Nizzassa tapahtuneen terrori-iskun tekijä ja raskaan ajoneuvon kuljettaja, ranskalais-tunisialainen 31 vuotias mies, oli silminnäkijöiden mukaan ajanut jalankulkijoiden joukkoon kansallispäivänä Bastille- juhlan aikana. Tämän jälkeen hän oli jalkautunut ja alkanut ampumaan aseella. Mies sai surmansa poliisin luodista.

Yleinen turvallisuustilanne

Useiden vuonna 2015 tapahtuneiden terrori-iskujen vuoksi Ranskan viranomaiset ovat nostaneet terrorismiuhan ”vigipirate”-turvallisuusindeksinsä korkeimmalle eli terrori-isku- tasolle (alerte attentat) koko Ranskan alueella.

Lisäksi marraskuussa 2015 asetettu poikkeustila (l’état d’urgence) on voimassa koko maassa. Tämä tarkoittaa sitä, että viranomaiset ovat lisänneet yleistä valvontaa. Esimerkiksi kaduilla poliisi voi pyytää esittämään henkilöllisyystodistuksen. Ranska on myös ottanut passintarkastukset käyttöönsä kaikilla rajoillaan. Pidä voimassaoleva matkustusasiakirja (passi tai henkilöllisyystodistus) mukana Ranskassa liikkuessasi.

Turvallisuustoimia on vahvistettu muun muassa uskonnollisissa kokoontumispaikoissa, julkisessa liikenteessä, lentokentillä, juna- ja metroasemilla, tavarataloissa, merkittävissä nähtävyyskohteissa ja suurissa väestö- ja urheilutapahtumissa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa