Eurooppa Maahanmuutto

Joka kuudes Berliinin päiväkotilapsi ei osaa riittävästi saksaa

Kuva Max Pixel.
Berliinin jälkikasvulla on ongelma. Ensi vuonna kouluun lähtevistä 30 535 päiväkotilapsesta joka kuudes lapsi tarvitsee erityisopetusta saksan kielessä.

Saksan kieli on 5 010 päiväkotilapselle (16,4%) ongelma. Näistä 1 423 lasta puhuu jonkun verran saksaa kotioloissa ja 3 587 lasta puhuu kotonaan vierasta kieltä.

– Huolimatta miljoonista euroista, jotka on sijoitettu saksan kielen opetukseen, ei tilanne ole helpottunut, kertoo poliitikko Joschka Langenbrick (SPD) BZ Berlin -lehdelle. Vastuussa oleva berliiniläinen senaattori Sandra Scheeres (SPD) näkee ongelman syntyvän siitä, että ”berliiniläisten perheiden kotikielenä käytetään yhä useammin muuta kieltä kuin saksaa eikä ongelmaa helpota se, että päiväkodeissa ei ole tiloja eikä resursseja kielellisiin harjoituksiin”.

Vieraat kotikielet kasvussa

Tilastot kertovat uudesta suunnasta, jossa jo 35 prosenttia lapsista kasvaa kotikielenään vieras kieli. Kymmenen vuotta sitten osuus oli 31 prosenttia. Kaupunginosittain tilanne näyttää vielä epätoivoisemmalta. Berliinin Neuköllnin alueella jopa 25 prosenttia, Marzahn-Hellerdorfissa 21% ja Berliini-Mittessä 20% lapsista tarvitsee tukiopetusta saksan kielen kanssa.

Lähde: bz-berlin.de

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit