Eurooppa

Joka toinen saksalainen kokee islamin uhaksi

Kuvituskuva. Kuva Pixabay.

Varautunut suhtautuminen islamiin kasvaa Saksassa. Leipzigin yliopiston tutkimuksessa joka toinen vastaaja kertoi ajoittain ”tuntevansa itsensä muukalaiseksi omassa maassaan”. Lisäksi kannatetaan tiukempia otteita. Samanlaisiin tuloksiin päätyi myös Allensbach-tutkimus. Lisäksi suuri enemmistö Saksan kansalaisista sanoo, että islam ei kuulu Saksaan.


Islamin torjunta on kasvanut selkeästi Saksassa kahden viimeisen vuoden aikana. Leipzigin yliopiston tutkimuksessa joka toinen vastaaja kertoi muslimien johdosta ajoittain ”tuntevansa itsensä muukalaiseksi omassa maassaan”. Kaksi vuotta sitten tämä luku oli 43% ja vuonna 2009 näin koki vajaa kolmannes.

41% on nykyisin sitä mieltä, että muslimien maahanmuutto Saksaan tulisi kieltää. Torjuvien kantojen määrä on siten kaksinkertaistunut seitsemän vuoden aikana. Tämä näkökanta on vahvinta AfD:n kannattajien keskuudessa ja heikointa se on Vihreiden äänestäjillä.

Vähemmistöjen paheksunta suurta

Yli 80% vastanneista on lisäksi sitä mieltä, että valtion ei tule olla suuripiirteinen tutkiessaan turvapaikkahakemuksia (2009: 25,8%). Lähes 60% uskoo, että suurinta osaa turvapaikanhakijoista ei tosiasiassa vainottu kotimaassaan. Vastaajat suhtautuivat myös muihin vähemmistöihin selvästi kriittisemmin, kuin aiemmissa tutkimuksissa. Siten niiden vastaajien osuus, jotka katsoivat romanien olevan taipuvaisia rikollisuuteen, oli myös kasvanut.

Homoseksuaalisuutta moraalittomana pitävien prosenttiosuus oli myös kasvanut. Yli kolmannes vastaajista halusi kieltää avioliitot saman sukupuolen kesken.

Kannatetaan tiukkoja otteita

Samaan aikaan oikeistoautoritäärisen diktatuurin (rechtsautoritäre Diktatur) hyväksyntä on kasvanut. Itä-Saksassa 7,6% vastanneista ja 4,3% länsisaksalaisista toivoi tällaista. Kaksi vuotta sitten luku oli idässä 5,6% ja 3,1% lännessä. Äärioikeistolaisesti asennoituneet henkilöt olivat myös kasvavassa määrin valmiita käyttämään väkivaltaa tavoitteidensa saavuttamiseksi, selittivät tutkijat. Tutkimuksessa oli havaittavissa kasvavaa polarisoitumista ja radikalisoitumista.

Kaikesta huolimatta enemmistö vastanneista (52%) katsoo, kuten aiemminkin, että demokratia toimii liittotasavallassa. (Länsi 54,1% / Itä: 44,3%). Tämä luku on lisäksi kasvanut kuluneiden 10 vuoden aikana aiemmasta 46 prosentista. Leipzigin yliopiston tutkijat ovat vuodesta 2002 lähtien tutkineet joka toinen vuosi edustavilla otoksilla yhteiskunnassa esiintyviä äärioikeistolaisia asenteita.

Allensbach-tutkimus: ”Islam ei kuulu Saksaan”

Saksan kansalaisten suuren enemmistö mukaan islam ei kuulu Saksaan. Ainoastaan 13% kansalaisista on toista mieltä ilmenee ”Frankfurter Allgemeinen Zeitungin” julkaisemasta Allensbach-tutkimuksesta. Samaan aikaan yhtä suuri enemmistö katsoi uskonnonvapauden olevan olennainen osa kulttuuriamme; jokainen voi tunnustaa islamia, jotakin muuta uskontoa tai olla tunnustamatta mitään uskontoa. Kuitenkin kansalaisten suuren enemmistön mukaan integraatio on mahdollista vain silloin, kun maahanmuuttaja mukautuu saksalaiseen valtakulttuuriin. 75% kansalaisista vaatii siksi – kaikella suvaitsevaisuudella -, että konfliktitapauksissa saksalaisen arvojärjestelmän tulee olla etusijalla.

Asiasta uutisoi MDR

17.6.2016

Liity kannattajajäseneksi

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x