Kolumnit

Jokin mättää Saksassa

Kuva Pixabay.

Kirjoitus on julkaistu Neue Zürcher Zeitungin numerossa 30.7.2019. Tekstiä on hiukan lyhennetty. Kirjoittaja on Benedict Neff, käännös on toimituksen.

Sisäministeri keskeyttää lomansa. Turvallisuus rautatieasemilla on koetuksella. Pakolais- ja maahanmuuttopolitiikka on jälleen kovan kritiikin kohteena. Reaktiot Frankfurtin tragediaan osoittavat; Saksa on poissa raiteiltaan.

Kahdeksanvuotiaan pojan kuolemaan johtanut väkivalta Frankfurtin päärautatieasemalla on aiheuttanut saksalaisissa mittavan kollektiivisen osanoton. Mitään kummallista ei ole siinä, että näin tapahtuu lapseen kohdistuneen katalan, brutaalin rikoksen seurauksena. Teko tunkee iholle. Kuinka monet äidit ja isät lapsineen ovat junaa asemalaiturilla odottaneet. Siitä huolimatta reaktioiden kiivaus on odottamatonta. Sisäministeri keskeyttää lomansa ja järjestää lehdistötilaisuuden. Hän perustelee toimintaansa siten, että on kymmenittäin rikostapauksia, joista on vihdoin puhuttava. Mutta Frankfurtin murhasta nyt on kysymys.

Arvostetut saksalaiset lehdet ovat jo rikospäivänä kirjoittaneet poliittisia kommentteja uutisesta, joka aiemmin olisi käsitelty ”Panorama” -palstoilla. Twitterin ja Facebookin tunnelma on suorastaan kuumeinen. AfD:n poliitikot ja kannattajat käyttävät tapausta hyökätäkseen pakolaispolitiikkaa ja ”tervetuloa” -kulttuuria vastaan. Heidän vastustansa reagoivat kiukuissaan: Tunnette myötätuntoa vain, kun tekijä on ulkomaalainen ja uhri saksalainen.

Mistä nämä reaktiot tulevat. Jokin mättää nyt Saksassa. Maan tila vaikuttaa poikkeuksellisen epävarmalta ja hauraalta. Sveitsissä asuvan eritrealaisen tekemä kahdeksanvuotiaan pojan murha ei saata olla perustelu sille, että pakolaispolitiikka ja turvallisuudesta huolehtiminen olisi epäonnistunut. Mutta reaktiot osoittavat, että monet kansalaiset eivät hyväksy Saksan maahanmuuttopolitiikkaa. Keskustelu rautatieasemien turvallisuustoimista osoittaa, että monet ihmiset eivät tunne oloaan turvalliseksi. He ovat täysin oikeutetusti turhautuneita, koska valtio kieltäytyy toimeenpanemasta maastakarkotuksia – ja poistamasta turvapaikkajärjestelmän maahantuomia henkilöitä, jotka vailla perusteita voivat toistuvasti hakea muutosta hylkääviin päätöksiin. Monet ovat oletettavasti turhautuneita myös siksi, että Saksassa näyttää tapahtuneen ”arvojen eroosio”, kuten sisäministeri Horst Seehofer sanoo.

Sisäministeri luetteli Frankfurtin tapauksen lisäksi klaanirikollisuuden. EU:n ulkorajan turvaamisen, tappelut ja niskoittelut uimalaitoksissa ja CDU-poliitikko Lübcken murhan. Ne ovat kontrollin menetyksen tunteen koordinaatteja. Sanottu tunne on myös tulosta politiikasta, jossa kansalaisten turvallisuuden tarvetta ei ole otettu riittävän todesta. Myöskään ei ole lunastettu lupauksia järjestäytyneestä pakolaispolitiikasta ja ulkomaalaisten integroimisesta.

Että yksi rikos saa koko maan levottomuuden valtaan, kertoo jälleen jotakin saksalaisten taipumuksesta suuttumukseen ja hysteriaan. ARD:n uutiskatsauksessa tapahtumapäivänä tapaus sijoitettiin uutisten jälkiosaan: kuin toimitus ei tajuaisi kuinka koko Saksa oli asiasta jo kuumissaan. Tulee mieleen pakolaiskriisin aika; kun ei vaan vaaranneta tunnelmaa. Asia on erittäin vakava, minkä sisäministerin lehdistötilaisuus osoittaa. Hän keskeytti lomansa rauhoitellakseen kansaa.

Benedict Neff (s. 1983) on NZZ:n Berliinin kirjeenvaihtaja, tätä nykyä erityisesti Saksan politiikan kirjeenvaihtaja. Aiemmin hän oli Basler Zeitungin toimittaja ja Berliinin kirjeenvaihtaja.

  • 308
    Shares