Eurooppa Politiikka

Jopa kaksi kolmesta äärivasemmistolaisesta jättää äänestämättä Ranskan presidentinvaaleissa

Kaksi kolmesta kyselyyn osallistuneesta äärivasemmistolaisen Jean-Luc Mélenchonin kannattajasta aikoo jättää äänestämättä Ranskan presidentinvaalien toisella kierroksella.

Politico kirjoittaa, että Jean-Luc Mélenchon, joka tuli 19,6 prosentin äänisaaliilla neljänneksi presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella, ei ole kertonut yli 7 miljoonalle häntä äänestäneelle, ketä heidän pitäisi äänestää toisella kierroksella 7. toukokuuta.

Hän kuitenkin järjesti kyselyn kannattajiensa keskuudessa. Mélenchonin järjestämään kyselyyn osallistuneesta 243 000 ihmisestä 36 prosenttia sanoi äänestävänsä tyhjää, 29 prosenttia sanoi jättävänsä äänestämättä ja 35 prosenttia sanoi äänestävänsä EU-myönteistä globalistia, Emmanuel Macronia. Le Penin äänestäminen ei ollut vaihtoehtona.

Kantar Sofres Onepointin viimeisin kannatuskysely kuitenkin antaa hieman erilaiset tulokset. Sen mukaan 52 prosenttia Mélenchonin äänestäjistä antaisi äänensä Macronille, 31 prosenttia jättäisi äänestämättä ja 17 prosenttia antaisi äänensä Kansallisen Rintaman (Front National, FN) Marine Le Penille.

Yhdysvaltojen presidentinvaalin lopputuloksen oikein ennustaneen ranskalaisen fyysikon Serge Galamin mukaan äänestämättä jättäminen voi olla ratkaiseva tekijä Ranskan presidentinvaalien toisella kierroksella. Jos Le Pen esimerkiksi näyttäisi häviävän vaalin tuloksella 41 prosenttia äänistä vastustajan 59 prosenttia vastaan, Le Pen voi silti voittaa, jos hänen äänestäjiensä äänestysprosentti olisi 90 prosenttia ja hänen kilpailijansa 70 prosenttia, koko äänestysprosentin ollessa 79 prosenttia.

Marine Le Peniä äänestäneet ovat tyypillisesti hyvin uskollisia ja lähtevät hyvin liikkeelle äänestyspäivänä. Hänen voittonsa onkin mahdollinen – joskin vielä hieman epätodennäköinen – jos merkittävä määrä ranskalaisia ei lähtisikään liikkeelle äänestyspäivänä.

  • 60
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset