Eurooppa

Joukkojen vetäminen Itä-Ukrainassa on alkanut

Kuva PublicDomainPictures.net

Ukrainan ulkoministeri Vadim Pristaiko on tänään ilmoittanut, että Itä-Ukrainan rintamalla on aloitettu joukkojen vetäyttäminen. Asian ovat vahvistaneet sekä Ukrainan armeijan että Donbassin kapinallisten edustajat. Ensin vedetään joukkoja ja aseistusta Zoloten rintamaosuudella, jota jatketaan Petrivsken osuudella. Tapahtunut on osa viime kuussa julkistetusta neljän vallan sopimuksesta, jossa sovittiin tiekartta rauhan palauttamisesta.

Minskin sopimuksen osapuolet Ranska, Saksa, Ukraina ja Venäjä olivat useammassa vaiheessa pyrkineet sopimaan tilanteen asteittaisesta normalisoinnista. Paikallistasolla on toiminut entisen presidentti Leonid Kutshman johtama yhtedenpitoverkosto, johon myös kapinallisryhmät ovat osallistuneet. Nyt saavutettu ns. Steinmeierin formula eli Saksan nykyisen presidentin (tuolloin ulkoministerin) jo aiemmin hahmottelema tie rauhaan käsittää vaihe vaiheelta etenevän prosessin, jossa osapuolet ovat sitoutuneet samanaikaisiin ja tarkistettaviin toimenpiteisiin. Seuraavat askeleet otetaan kun aiemmat on todennettu.

Ensimmäiseksi ryhdyttiin alkuvaiheeksi sovittuun vankienvaihtoon, jota on määrä seurata rintamajoukkojen ja aseistuksen vetäyttäminen, Ukrainan rajojen palauttaminen sen valvontaan, laki Donbassin alueen määräaikaisesta itsehallinnosta, sotatoimiin osallistuneiden armahtamisesta sekä vapaista yleisistä vaaleista. Vankienvaihtoa jatketaan jo nyt alkuvaiheessa ja sen valmistelusta on jo uutisoitu. Radan puhemies on ilmoittanut parlamentin käsittelevän itsehallintolain heti kun se sopimuksen mukaisesti on ajankohtainen.

Sopimuksen edellyttämän joukkojen vetäyttämisen kohdalla oli aivan äskettäin vaikeuksia, joiden selvittämiseksi presidentti Volodimir Zelenski erotti muutama päivä sitten Luhanskin aluekuvernöörin Mihailo Bno-Airiianin ja nimitti eilen uudeksi kuvernööriksi Oleksij Tshernishovin. Zelenski vieraili myös eilen (28.10) paikan päällä keskustelemassa alueella toimivien vapaaehtoisjoukkojen sekä paikallisten asukkaiden kanssa. Vapaaehtoiset ryhmät olivat tiettävästi jarruttaneet sopimuksen mukaisia toimenpiteitä. Viime viikolla Zelenski ilmoitti, että tilanteen rintamalla tulee olla rauhallinen seitsemän päivän ajan, jotta vetäyttämiseen voidaan puolin ja toisin ryhtyä. Nyt tämä on alkanut toteutua.

Tätä ennen ja samanaikaisesti julkitulleen rauhanhankkeen kanssa on tapahtunut muutakin. Käynnissä ovat Euroopan Unionin välittämät kaasuneuvottelut Brysselissä Ukrainan ja Venäjän eli Naftogazin ja Gazpromin kesken. Tilanne ns. kaasusodassa on ollut jäissä useamman vuoden ajan.

Nyt neuvotellaan umpeutumassa olevan maakaasun kauttakulkusopimuksen jatkamisesta. Samalla luodaan ilmeisesti edellytyksiä keskinäisen suoran kaasukaupan palauttamisesta. Se keskeytyi kriisin vaikeassa vaiheessa, osittain Ukrainan maksuvaikeuksien sekä hintakiistan johdosta. Kauppaa jatkettiin toisessa muodossa, siten että Ukraina ostaa maakaasua lännestä – tosiasiassa ns. paluukaasua (reverse gas) Venäjän Euroopan toimituksista. Euroopan kehitys- ja jälleenrakennuspankki on lainoittanut Ukrainan ostoja.

Kaasusopimus syntynee vuoden lopulla. Nyt tehtävän sopimuksen tietyistä kauppatavan muutoksista vallitsee erimielisyyttä, mutta kaikki osapuolet vakuuttavat sovinnonhalua. On jo väläytetty perinteisen suoran kaupan alkavan sen seurauksena ensi vuoden puolella.

Lokakuun 1. päivänä Ukraina alkoi jälleen ostaa sähköä Venäjältä. Määrät ovat verraten pieniä, mutta kauppasuhteet ovat palaamassa tälläkin rintamalla. Muutama viikko sitten presidentti Zelenski määräsi tie- ja siltatyöt aloitettavaksi kahdella Donbassiin johtavalla valtatiellä, jossa sotatoimet ovat tehneet paljon vahinkoja.

Suunnitelmat Donbassin alueen talouselämän kohentamiseksi ovat täydessä vauhdissa. Tänään on Mariupolissa pidetty talouskonferenssi ”ReThink”. Sen yhteydessä ulkoministeri ilmoitti joukkojen vetäyttämisen alkaneen. Monia muita merkkejä on ilmassa. Muun muassa on ilmoitettu lentoliikenteen palauttamisesta Kievin ja Moskovan välille. Maasta paenneen presidentti Janukovitshin entinen kansliapäällikkö on juuri vieraillut Kievissä bisnesasioissa.

Eräs merkki tilanteen muutoksesta ja uuden hallinnon pyrkimyksestä oli myös Zelenskin äskettäinen lausunto, jossa tämä tähdensi Ukrainan sisäisen eheyden olevan välttämätöntä maan ja rauhan kehityksessä. ”Miksi siis riitelisimme kieliasioista”, sanoi uusi presidentti. Ukrainan kriisin alkaessa eräs uuden hallinnon ensimmäisistä toimista oli venäjän kielen virallisen aseman poistaminen. Myös unkarinkielisen vähemmistön kanssa on asiassa ollut kahnausta.

Odotettavissa on aivan lähiaikoina ilmoitus ns. Normandian nelikon eli Ranskan, Saksan, Ukrainan ja Venäjän huippukokouksesta. Se on nyt tullut mahdolliseksi sovitun tiekartan noudattamisen päästyä alulle.

Lähteet Interfax (1, 2, 3), Kyivpost

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tagit