Kotimaa

Joulu ei ollut huutolaislapsille ilon ja valon juhla

Kuvituskuva.

Joulu merkitsee nykyään ilon ja valon juhlaa. Huutolaislapsille joulu merkitsi paikan vaihtoa, sillä kodittomat lapset oli tapana huutokaupata uudelleen aina joulun jälkeen.

Kun vanhemmat olivat kuolleet tai eivät syystä tai toisesta voineet elättää lastaan, lapsi myytiin huutokaupalla. Lapsen sai pienimmän tarjouksen elatuksesta tehnyt.

Ironista on, että huutokaupat pidettiin viattomien lasten päivänä 28. joulukuuta. Huutokaupat olivat tinkimistilaisuuksia, joissa lapsen arvo saattoi olla vain muutamia jyväkiloja.

– Se oli semmonen tyyli, että lapsi nostettiin pöydälle ja toisella kädellä vasaramies piti tukasta kiinni, että tämmönen tämä on, että paljonko tahotaan, joka tämän ottaa, kertoo eräs huutolaisena myyty kohtalostaan.

Virallisesti senaatti lakkautti Suomen sosiaalihuollon historian häpeäpilkun, huutolaisuuden, vuonna 1891, mutta ihmiskauppa jatkui 30-luvulle saakka, koska lain valvonta oli olematonta.

”Saanko minä jäädä tänne?”

Huutolaispaikoissa elämä oli kaikkea muuta kuin helppoa. Koulunkäynnin lisäksi lapset joutuivat tekemään kovasti töitä.

Vanhempien kuoltua sairauksiin, 6-vuotias Saara huutokaupattiin vähiten tarjoavalle. Voi vain kuvitella, miltä pienestä, vanhempansa juuri menettäneestä tytöstä tuntui, kun hän seisoi kestikievarin pöydällä kyläläisten arvostelevien katseiden kohteena.

Saara vietti lapsuutensa kahdessa eri talossa. Ensimmäisessä paikassa lasta kohdeltiin piikana, jolla teetettiin loputtomasti talon töitä.

Eräänä päivänä kaltoin kohdeltu Saara ilmestyi etäämpänä asuvan sukulaisensa taloon. Kuinka lienee perille löytänyt. Sisälle päästyään pieni tyttö vetäytyi nurkkaan ja nukahti.

Ennen nukahtamistaan Saara sanoi: ”Minua niin väsyttää, saanko minä jäädä tänne?”.

Tyttö sai jäädä. Talossa hän saikin sitten paremman, lapselle soveliaan kohtelun ja pääsi elämän alkuun, joka ajan mittapuun mukaan oli hyvä.

Lähteet Yle (1, 2), isoäiti Saaran kertomus.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa