Kotimaa

Journalistiliitto haluaa mediatuesta pysyvän – puheenjohtaja Aho: ”Se ei ole yritystuki vaan demokratiatuki”

Kuva Pixabay.

Valtioneuvosto antoi syys-lokakuun 2020 vaihteessa asetuksen valtionavustuksesta journalistisen sisällön edistämiseen. Avustuksen tarkoituksena on tukea COVID 19 –tartuntatautiepidemiasta kärsinyttä journalistista sisältöä tuottavaa mediaa.

Valtionavustusta voidaan myöntää Suomessa toimiville mediayrityksille, joiden mainosmyynti ja liikevaihto on merkittävästi vähentynyt COVID 19 –tartuntatautiepidemian vuoksi.

– Alalla on lomautuksia, freelancerjournalistien työt ovat vähentyneet selvästi ja nyt on myös alkanut irtisanomiskierros, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho kertoo liiton internet-sivustolla.

Liikenne- ja viestintäministeriö on varannut journalismin tukemiseen 7,5 miljoonaa euroa. Tuella halutaan saattaa journalisteja töihin muun muassa avustamalla palkanmaksussa. Ahon mielestä kyseessä ei kuitenkaan ole yritystuki.

– Se ei ole yritystuki vaan demokratiatuki, puheenjohtaja Aho painottaa.

Mediatukea koskeva asetus on voimassa 30.6.2021 saakka. Aho näkee, että median tukijärjestelmä ei saa kuitenkaan jäädä kertaluonteiseksi – sen sijaan tuesta on saatava pysyvä.

– Nyt päätetty korona-ajan tuki on hyvä alku, mutta nyt pitää luoda katse kohti pysyviin tukimalleihin [toim. huom. virhe kirjoitusasussa jätetty korjaamatta], Aho selvittää.

Ahon mukaan tukivaihtoehtoja on monia. Tällaisia ovat muun muassa lehtien jakelun tukeminen, arvonlisäveron alentaminen ja suora mediatuki.

Pysyvää tukijärjestelmää pohditaan mediatukilautakunnassa, jonka toimintaan osallistuu myös Journalistiliitto.

Lähteet Liikenne- ja viestintäministeriö, Journalistiliitto.

  • 189
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset