Kolumnit

Journalistiliitto antoi pelolle vallan

Kuva Shutterstock.

Kansalainen kirjoitti 10.10.2018 otsikolla ”Toimittajalle syyte oululaisen maahanmuuttokriitikon solvaamisesta” Ylelle kirjoittavan ja Julkisen sanan neuvostossa toimivan Johanna Vehkoon saamasta kunnianloukkaussyytteestä. Tapaus juontaa juurensa vuoteen 2016, jolloin Vehkoo syytti Facebook-sivullaan oululaista maahanmuuttokriitikkoa ja nykyistä kaupunginvaltuutettua Junes Lokkaa rasistiksi ja natsipelleksi.

Journalistiliitto julkaisi 16.10.2018 internet-sivullaan tiedotteen, jossa se antoi ymmärtää puolustavansa Johanna Vehkoon toimia.

– Tutkintapyyntöjen tehtailu on tunnettu keino häiritä toimittajia sekä Suomessa että muissa länsimaissa. Toistuvat tutkintapyynnöt, joiden tarkoitus on vaikeuttaa toimittajien työskentelyä, kuormittavat myös poliisia ja oikeusviranomaisia, Journalistiliiton tiedotteessa kerrottiin.

Koska Journalistiliiton tiedotteesta ylipäätään – kuten myös yllä olevasta lauseesta – sai kuvan, että heidän käsityksensä mukaan Vehkoon syytteeseen johtanut Facebook-päivitys olisi liittynyt hänen työtehtäviinsä toimittajana, päätimme kääntyä Journalistiliiton puoleen ja pyytää heiltä kommentteja tapauksen yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi.

Muutaman yhteydenottopyynnön jälkeen tilanne oli se, että Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Ahoa ei ollut saatu kiinni. Käännyimme seuraavaksi liiton tiedottajan, Manu Haapalaisen puoleen. Hän kuitenkin kieltäytyi jyrkästi kommentoimasta, ennen kuin oli edes käynyt ilmi, mitä kommentointipyyntö koskee.

– Ei, ei me tota Verkkolehti Kansalaiselle anneta Journalistiliitosta minkäänlaisia haastatteluja.

Kysyttäessä syytä kielteiseen suhtautumiseen, Journalistiliiton tiedottaja jatkoi omaksumaansa linjaa.

– Emmää lähe kommentoimaan yhtään mitään. Kiitos soitosta.

Journalistiliitto on päättänyt antaa pelolle vallan ja avoimen kommentoinnin sijaan harrastaa yksipuolista totuutta. Yksipuolista totuutta on joskus kutsuttu myös propagandaksi.

Journalistiliitto kirjoittaa tavoitteissaan seuraavalle hallituskaudelle: – Perustuslain mukaan jokaisella on oikeus vastaanottaa tietoa. Tieto on paras suoja valheita ja vihaa vastaan.

Tiedon vastaanottaminen ei kuitenkaan onnistu, jos sitä kieltäydytään antamasta.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa