Eurooppa Rikos

Jugend Rettet -kansalaisjärjestön Iuventa-alus pysyy pidätettynä

Kuvituskuva. Välimeri 2015.
Jugend Rettet -kansalaisjärjestön Iuventa-alus ei pääse ”vapaalle jalalle” Välimerelle jatkamaan kiistanalaisia laittomien siirtolaisten pelastusoperaatioita.

Saksalainen kansalaisjärjestö Jugend Rettet on kärsinyt kirvelevän tappion Italian oikeuslaitosta vastaan, kertoo Merkur. Järjestön tiedottaja Philipp Külker kertoi tiistaina, että organisaatio on järkyttynyt, koska Iuventa-laiva pysyy pidätettynä italialaisessa satamassa. Italian korkein oikeus päätti maanantaina vahvistaa Sisilian Trapanin oikeuden viime syyskuussa tekemän päätöksen pitää laiva pidätettynä.

Jugend Rettet -järjestö kyseenalaistaa päätöksen epähumanitäärisenä.

– Kyse ei ole pelkästään meripelastuksesta. Kyse on siitä, millaisessa maailmassa haluamme elää. Maailmassa, joka mieluummin keskittyy kysymyksiin ”onko sinulla oikea passi, oletko oikean värinen tai onko sinulla oikea uskonto. Vai haluammeko elää maailmassa, jossa pidämme kiinni humanitäärisistä periaatteista ja asetamme ihmisten pelastamisen poliittisen keskustelun edelle, järjestö kirjoittaa twiitissä.

Italian viranomaiset takavarikoivat viime vuoden elokuussa saksalaisen järjestön Iuventa -aluksen ja antoivat järjestölle toimintakiellon Välimerelle.

Italialaisen Trapanin syyttäjä Ambrogio Cartosion mukaan saksalaisen laivan miehistö oli ottanut kahdesti kyytiin laittomia siirtolaisia suoraan ihmissalakuljettajien saattamasta aluksesta. Toisen operaation päätteeksi Iuventan vene hinasi ihmissalakuljettajien aluksen takaisin Libyan aluevesille. Kummassakaan tapauksessa kyseessä ei ollut merihätä.

Saksan liittopäivien ihmisoikeuskomitean edustaja Michel Brandt pitää italialaisen oikeuden päätöstä skandaalina.

– Päätös on vaarallinen ja haastaa kaikkien Välimerellä pelastusoperaatioita tekevien työn, hän kauhisteli.

Jugend Rettet -kansalaisjärjestö on perustettu vuonna 2015, ja se ehti tuoda Välimereltä Eurooppaan yli 14 000 laitonta siirtolaista.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit