Eurooppa Politiikka

Juncker Euroopalle: EI enää kansanäänestyksiä, koska kansalaiset haluavat eroon EU:sta!


Jean-Claude Juncker on pyytänyt EU-johtajia välttämään kansanäänestyksiä EU-jäsenyydestä, koska hän pelkää, että kansalaiset äänestävät EU:sta eroamisen puolesta.
Pahoihin vaikeuksiin ajautuneen Euroopan komission puheenjohtaja osoitti epätoivoisen pyynnön EU:n jäsenmaille, sillä unelma EU-supervaltiosta kaikkoaa koko ajan kauemmaksi Bitannian eropäätöksen jälkeen.

Kauhistunut Juncker nimesi unionin suurimmaksi puutteeksi sen, että ”eurooppalaisilla ei juurikaan ole rakkauden tunteita”. Myös Brysselin klubi kärsii rakkauden puutteesta, sillä Junckerin mukaan poliittisten toimenpiteiden ja kansalaisten välille kasvanut kuilu levenee koko ajan. Hänen epätoivoinen vetoomuksensa tulee juuri Itävallan presidentinvaalin kynnyksellä. Suosikki Norbert Hofer on uhannut vaalit voitettuaan järjestää kansanäänestyksen tarvittaessa katkaistakseen siteet EU:iin.

Jean-Claude Juncker sanoi: ”Emme voi kieltää tai estää Euroopan ihmisten oikeutta tuoda esiin näkemyksiään. Mitä tulee kansanäänestyksiin EU-jäsenyydestä, ei ole järkevää järjestää tämäntyyppistä keskustelua, ei niinkään että minä olisin huolissani lopputuloksesta, vaan koska se aiheuttaa runsaasti lisää jupakkaa, mitä EU on jo pullollaan. Sitäpaitsi, en usko, että Itävallan seuraava presidentti, kuka se sitten tulee olemaankaan, laittaisi itsensä mukaan tällaiseen tempaukseen. Olen oppinut erottamaan kampanjalupausten ja konreettisten toimenpiteiden välisen eron.”

Brysselin byrokraatti huomautti, että ”EU:n olemassaolo ei ole kyseenalaistettuna”, mutta myönsi, että sen heikkous on ”rakkauden puute” EU:n miljoonien äänestäjien taholta. Hänen huomautuksensa on viimeisin laukaus kilpailevien näkemysten laukaustenvaihdossa koskien EU:n tulevaisuutta Brexitin jälkeen. EU:n ydin on voimakkaasti kahtiajakautunut sen suhteen, kuinka pitäisi jatkaa Britannian käännettyä selkänsä unionille. On ollut selkeästi havaittavissa ennusmerkkejä siitä, että poliittisen integroitumisen lisääminen lisää samalla vettä EU-skeptisten myllyyn. EU:n kannatuksen ollessa alimmillaan koko EU:n historian aikana, Itävalta, Italia, Hollanti ja Ranska etenevät kohti vaaleja, jotka kaikki voivat johtaa omaan versioonsa Brexitistä 12 seuraavan kuukauden aikana.

EU-pomo kuitenkin kieltäytyi tunnustamasta vaihtoehtoa, että Ranskan Kansallisen rintaman (FN, Front National) puoluejohtaja Marine Le Pen voittaisi Ranskan presidentinvaalit ja veisi maansa ulos EU:sta. Juncker sanoi: ”Tämä on vain otaksuma, jonka en usko toteutuvan. Se on myös kysymys, jota meidän ei pitäisi edes esittää.”

Häntä on syytetty kovasta kielenkäytöstä koskien Britannian EU-eroa. Nyt hän otti kuitenkin järkevämmän lähestymistavan: ”Britit ovat sanoneet sanottavansa äänestysoikeuksiensa puitteissa. Toivon, että muut eivät tee samaa. Britanniaa koskien, meidän ei pidä hautoa kostoa. Meidän täytyy kuitenkin selvittää nämä Britannialle ja eurooppalaisille aiheutuneet ongelmat. Tulemme varmistamaan, että Brittein saarten ja mantereen väliset suhteet tulevat säilymään sopuisina, samaan aikaan kuitenkin tietoisina siitä, että Britannian kansalaisilla ei voi olla samoja oikeuksia ja etuja kuin EU:n kansalaisilla.”

Junckerin kommentit ajoittuvat sopivasti OECD:n ennusteiden julkaisun kanssa. OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) on joutunut korjaamaan Britannian talousennusteita ylöspäin Brexitin jälkeen. OECD nosti ennustettaan Britannian bruttokansantuotteen kasvusta 1,8:sta 2:een prosenttiin tänä vuonna, ja 1:stä 1,2:een prosenttiin vuonna 2017. Samalla OECD kuitenkin varoitti, että vaikka Britannia odottaa saavansa aikaan edulliset kauppasopimukset muiden maiden kanssa 2019 jälkeen, asian ympärillä on kuitenkin vielä paljon epävarmuutta.

Express

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

  • Grillien varaosat! yli 100€ ostoksiin ilmainen toimitus

Kansalaisen verkkokauppa