Eurooppa Politiikka

Juncker kehotti EU-maita ottamaan yhdessä pakolaiskriisin hallintaansa

Jean-Claude Juncker

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kehotti EU-maita ottamaan yhdessä pakolaiskriisin hallintaansa. Ei ole soveliasta, että vain Saksa ja Ruotsi ottavat vastaan turvapaikanhakijoita.


EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin mukaan EU ei ole tähän päivään mennessä saanut pakolaiskriisiä hallintaansa. ”Pakolaiskriisi ei ole hallinnassamme”, sanoi hän keskiviikkona ZDF:n ohjelmassa ”Mitä seuraavaksi, herra Juncker” (Was nun, Herr Juncker?). ”Siinä ei ole mitään mieltä, että ryhtyisin maalailemaan kaunokuvia.”

Turkki-sopimuksen avulla on kyllä saavutettu edistysaskeleita. Egeanmeren yli Kreikkaan tulleiden määrä on laskenut 10.000 päivittäisestä tulijasta 80 tulijaan. ”Turkki-sopimus toimii, mutta yhteiseurooppalainen ratkaisu pakolaisdraamaan ei toimi kaikilta osin”, sanoi Juncker.

Hän kehotti 28 jäsenvaltiota vielä kerran ratkomaan yhdessä ongelmaa. ”Me emme voi jättää Italiaa ja Kreikkaa yksin”, hän sanoi. ”Ja me emme voi suvaita, että vain Saksa tai Ruotsi ottavat pakolaisia vastaan. Eurooppalaisten välistä solidaarisuutta on vahvistettava.”

”Kaikki nurkat ja kulmat ovat tulessa”

Tällä hän ilmeisesti viittasi Itä-Euroopan maiden, kuten Unkarin, kieltäytymiseen lähteä mukaan keventämään Italian ja Kreikan tapaisten partnereiden pakolaistaakkaa. Etelä-Euroopan maihin saapuu samoin kuten aiemmin kymmeniätuhansia ihmisiä Pohjois-Afrikasta, pääosin Välimeren yli läntistä reittiä pitkin.

Lisäksi EU-komission puheenjohtaja paljasti, että EU on pahoissa vaikeuksissa. Ensimmäistä kertaa yhteisö joutuu painimaan useamman kuin yhden kriisin kanssa. ”Tällä kertaa on kyse multikriisistä. Kaikki nurkat ja kulmat ovat tulessa – eivät vain Euroopan nurkat ja kulmat. Ja Euroopan ulkopuolisten palojen tulirintamat kurottuvat kohti Eurooppaa.”

Juncker sanoi, ettei hän näe tämän olevan EU:n lopun alku. Hän kuitenkin ymmärtää eräiden kansalaisten tyytymättömyyden. EU on pakosta etääntynyt ihmisistä. EU-komission hoitaa pääosin suuria ongelmia, eikä se halua hukkua ”päivittäiseen sälään”.

Juncker puhui päivää ennen Brysselin EU-huippukokousta, jossa maahanmuuttokriisi tulee olemaan jälleen puheenaiheena.

Die Welt

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit