Eurooppa Politiikka

Juncker puskee Trumpin valinnan ja Brexitin jälkeen suunnitelmaa EU-armeijasta eteenpäin

Brysselin nokkamies Jean-Claude Juncker myöntää, että hän on päättänyt viedä eteenpäin kiistanalaista suunnitelmaa EU:n armeijasta.


Euroopan komission puheenjohtaja väitti ehdotuksen takaavan EU:n turvallisuuden, jos Yhdysvallat etääntyy Euroopasta. Hän kuitenkin kielsi, että asialla olisi mitään tekemistä Donald Trumpin, suorasanaisen Bryssel-kriitikon, vaalivoiton kanssa.

Juncker on jo pitkään haaveillut EU-armeijasta, mutta Britannia on toistuvasti uhannut käyttää veto-oikeuttaan asiassa. Brexitin vuoksi, Juncker voi saada tahtonsa läpi.

Arkkifederalisti Juncker sanoi: ”Tarvitsemme lisää turvallisuutta Euroopassa, enkä tarkoita vain terrorismin vastaissessa taistelussa. Kun puhutaan turvallisuudesta, meidän tulee järjestää Euroopan puolustus uudella tavalla. Meillä on paljon mistä kiittää amerikkalaisia, mutta he eivät takaa Euroopan turvallisuutta ikuisesti. Meidän on tehtävä se itse. Tarvitsemme uutta lähestymistapaa Euroopan turvallisuusliiton rakentamiseksi, lopullisena päämääränä eurooppalaisen armeijan perustaminen.”

Brittiläisen UKIP:in MEP Mike Hookem sanoi, että Junckerin kommentit todistavat Brexitin tukijoiden, jotka varoittivat kerta toisensa jälkeen EU-armeijan olevan tulossa, olevan oikeassa. Hän sanoi kommenttien osoittavan, että Bremainin kannattajat piilottelivat totuutta Britannian kansalta. Hän sanoi myös, ettei usko NATO:lle olevan minkäänlaista vaaraa siitä, että Trumpista tulee Yhdysvaltain presidentti.

”Trump haluaa vain, että NATO:n jäsenmaat kantavat taloudellisen vastuunsa, eivätkä oleta, että Yhdysvallat vastaa kaikista kustannuksista.”

Britannian puolustusministeri Sir Michael Fallon on myös toistuvasti varoittanut Brysselin aikeista luoda EU-armeija. Hänen mukaansa Britannia jatkaa uusien sotilaallisten rakenteiden vastustamista, koska nämä uudet rakenteet muuttaisivat olemassaolevia komentosuhteita. Hänen mukaansa komentosuhteisiin tulisi päällekkäisyyksiä EU-armeijan myötä.

Express

  • 35
    Shares