Eurooppa Politiikka

Juncker uskoo että EU saattaisi selviytyä presidentti Le Penistä

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ei näe ennakkosuunnittelua Ranskan presidentinvaalin vuoksi tarpeelliseksi, sillä hänen mielestään EU on tarpeeksi vahva selvitäkseen, vaikka euroskeptinen ehdokas voittaisikin.

Kun Junckerilta kysyttiin, valmistautuuko hän Frexitiin, komission varatiedotuspäällikkö Mina Andreeva sanoi, että ennakkosuunnittelu ei ole tarpeellista.

Hän mainitsi Junckerin ”rakkauden vaaleihin” ja että Ranskan vaalit ovat ”tilaisuus demokratialle”.

Andreevan mukaan ”EU on riittävän vahva selviytyäkseen vaikka euroskeptinen ehdokas voittaisikin vaalit. Hän lisäsi, että Juncker haluaisi EU-myönteisen ehdokkaan voittavan, mutta Ranskan äänestäjät päättävät asian.

Kysyttäessä uskooko Juncker EU:n selviävän jos Marine Le Penistä tulee Ranskan presidentti, hän viittasi Junckerin lausuntoon saksalaisen Welt am Sonntagin haastattelussa maaliskuussa: ”Jos Marine Le Pen voittaa vaalit, se ei olisi EU-projektin loppu”.

Komission puheenjohtajan käsitys eroaa voimakkaasti joidenkin muiden johtajien, kuten Ranskan komissaarin Pierre Moscovicin käsityksestä. Hänen mukaansa Marine Le Penin valinta merkitsisi EU-projektin viimeistä hengenvetoa.

Italian aiempi pääministeri Enrico Letta kertoi yleisölle Maltalla helmikuussa, että jos Kansallisen Rintaman ehdokas voittaa, EU:n peli on pelattu.

Le Pen on puolestaan sanonut, että EU kuolee, koska kansa ei enää halua sitä

Teknisesti Ranskan ei olisi kovin helppoa erota EU:sta, vaikka Le Pen voittaisikin. Toisin kuin Britannia, Ranska on kirjannut perustuslakiinsa pykälän jossa mainitaan, että ”tasavalta on osa Euroopan unionia” (toim. huom. Suomi lisäsi vastaavan lausekkeen – ”Suomi on Euroopan unionin jäsen” – perustuslakiinsa 2011). Niinpä Frexit saattaisi vaatia perustuslakimuutosta, mikä on ehkä hankalaa, mutta ei suinkaan mahdotonta.

Kampanjansa aikana Le Pen lupasi neuvotella uudet ehdot Ranskan EU-jäsenyydelle, ja sen jälkeen järjestää kansanäänestyksen Euroopan unioniin kuulumisesta.

Tie saattaa kuitenkin olla pitkä jopa presidentti Le Penille, mutta hänen voittonsa olisi merkittävä psykologinen impulssi kaikille Euroopan unionin jäsenmaille, mikä saattaa johtaa koko EU-projektin hautautumiseen.

Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään sunnuntaina 23. huhtikuuta. Jos yksikään ehdokas ei saavuta yli 50 prosenttia äänistä, toinen kierros kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä järjestetään 7. toukokuuta.

Euractiv

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit