Kotimaa Politiikka

Jussi Halla-aho: Kotouttaminen on kuin sadetanssia

Jussi Halla-aho. Kuva Matti Matikainen
Perussuomalaisten puheenjohtaja, MEP Jussi Halla-aho arvostelee suomalaista kotouttamistoimintaa ja vertaa sitä alkukantaisten yhteisöjen sadetanssiin.

– Me perussuomalaiset arvostelemme usein kotouttamistoimintaa ja siihen kipattuja isoja rahoja. Tämän vuoksi meitä arvostellaan usein siitä, että emme halua kotouttaa maahanmuuttajia, Jussi Halla-aho kirjoittaa Facebook-sivullaan.

Hänen mukaansa perussuomalaiset eivät kuitenkaan arvostele kotouttamista siksi, että eivät jakaisi sen tavoitteita, vaan siksi, että siitä ei näytä olevan mitään hyötyä.

– Ankarasta hyysäämisestä ja kotouttamisesta huolimatta meillä on Länsi-Euroopan huonoimmin integroituneet maahanmuuttajat. Ainakin jos tukiriippuvuudella ja työllisyysasteella mitataan.

Halla-aho vertaakin suomalaista kotoutamistoimintaa alkukantaisten yhteisöjen sadetanssiin.

– Kotouttaminen on hiukan samanlaista toimintaa kuin alkukantaisten yhteisöjen sadetanssi. Alkukantaiset ihmiset eivät olleet tyhmiä, ja he varmasti huomasivat, että sadetta ei välttämättä tule, vaikka kuinka tanssittaisiin. Kun kuivuuden syitä ei tunnettu, ja kun muitakaan keinoja ei ollut, jatkettiin silti tanssimista. Lisäksi saatettiin ajatella, että vaikka kuivuus tanssimisesta huolimatta jatkui, tilanne saattaisi olla VIELÄ pahempi, jos EI tanssittaisi.

– Kuivuus, siinä missä kotoutumattomuuskin, on konkreettinen ongelma. Jonkun mielestä huonokin keino on parempi kuin ei keinoa ollenkaan. Tästä olen kuitenkin eri mieltä. Ensinnäkin toimimattomaan keinoon käytetyt resurssit ovat poissa toimivien ratkaisujen kehittämisestä. Kun ukot tanssivat toteemin ympärillä, he eivät ole esimerkiksi kaivamassa kastelukanavaa tai kantamassa vettä purosta pellolle.

Hänen mukaansa toimimattoman keinon jatkaminen synnyttää asianosaisille harhan siitä, että ongelmaan oltaisiin jo puututtu ja antaa heille verukkeen olla tekemättä mitään muuta.

– Helsingin entinen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen, joka nykyään johtaa Vantaata, todisti vuonna 2012 kotoutumisen onnistumista sillä, että kaupunki oli nimittänyt erillisen virkamiehen hoitamaan kotouttamista.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit