Kotimaa Maahanmuutto

Jussi Halla-aho: ”Suomen passin ei pidä olla lahja”

Kuva Wikimedia Commons / public domain
Maahanmuutto- ja kansalaisuuspolitiikan tuntuva tiukentaminen on perussuomalaisille kynnyskysymys, puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho korostaa.

Tilastokeskuksen uutisen mukaan Suomen kansalaisuus myönnettiin viime vuonna yli 12 000 Suomessa asuvalle ulkomaalaiselle, perussuomalaiset kertovat Jussi Halla-ahon Facebook-sivulla julkaistussa tiedotteessa. Määrä on suurempi kuin yhtenäkään vuonna Suomen historian aikana. Tärkeimmät kansalaisuusryhmät, joille kansalaisuuksia myönnettiin, olivat venäläiset, somalit, irakilaiset ja virolaiset. Lähes kaikki kansalaisuuden saaneet henkilöt säilyttivät myös vanhan kansalaisuutensa.

– Perussuomalaisten mielestä kansalaisuuden tulee olla tunnustus onnistuneesta kotoutumisesta ja sitoutumisesta Suomeen ja suomalaisuuteen. Sen ei pidä olla helposti saatava lahja, jolla maahanmuuttajaa maanitellaan kotoutumaan, korostaa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

– On muistettava, että Suomen kansalaisuutta ei tällä hetkellä voida peruuttaa ilman asianosaisen omaa pyyntöä, oli hänen myöhempi toimintansa millaista hyvänsä. Lisäksi Suomen kansalaiset voivat tuoda itselleen ulkomailta puolisoita ilman toimeentuloedellytystä, Halla-aho kuvaa.

Kansalaisuuden pikainen saaminen vaikeuttaa myös tilastointia ja maahanmuuttajien kotoutumisen seurantaa, ja sillä voidaan tällä tavoin piilottaa kotoutumisen epäonnistumista ja maahanmuuttopolitiikan virheitä.

Kansalaisuuden leväperäinen jakaminen vähentää Suomen passin nauttimaa arvostusta maailmalla

Suomen passi on matkustusasiakirjana arvokas. Suomalaiset voivat matkustaa ilman viisumia useimpiin maailman maihin. Tämä johtuu siitä, että näissä maissa suomalaisten arvioidaan olevan matalan riskin tulijoita.

– Viime vuosina on uutisoitu useista tapauksista, joissa Suomen passilla matkustavia ulkomaalaistaustaisia henkilöitä on epäilty tai syytetty terrorismiin liittyvistä rikoksista. Kansalaisuuksien leväperäinen jakaminen vähentää näin ollen myös Suomen passin nauttimaa arvostusta maailmalla, Halla-aho sanoo.

– Somalit ja irakilaiset ovat työllisyys- ja rikollisuuslukujen valossa heikoimmin integroituneita maahanmuuttajia Suomessa. Tämän tosiseikan kanssa on jyrkässä ristiriidassa se, että he ovat kansalaisuuden saajien joukossa kärkisijoilla, Halla-aho toteaa.

Maahanmuutto- ja kansalaisuuspolitiikan tiukentaminen puolueelle kynnyskysymys

Kansalaisuuden saamiseen riittää tällä hetkellä viiden vuoden maassaolo. Suojelun perusteella oleskeluluvan saaneilla odotusaika on vain neljä vuotta. Lähes kaikissa muissa EU-maissa edellytetään pidempää asumisaikaa. Myös muut kansalaisuudelle asetetut edellytykset ovat verrokkimaita löysemmät, etenkin suojelua saaneiden kohdalla.

Perussuomalaiset vaativat, että kansalaisuuden saamiseen vaadittava asumisaika pidennetään kaikilla maahanmuuttajaryhmillä kymmeneen vuoteen; että kansalaisuuden saamisen ehtona on pitkäaikainen riippumattomuus toimeentulotuesta ja työmarkkinatuesta; että mahdollisuudesta kaksoiskansalaisuuteen luovutaan; että jo myönnetty kansalaisuus voidaan peruuttaa vakavien rikosten perusteella tai siksi, että oleskelulupa on myönnetty väärien tietojen perusteella; ja että perheenkokoajan toimeentuloedellytys ulotetaan myös Suomen kansalaisiin.

– Jos perussuomalaiset osallistuvat 2019 hallitusneuvotteluihin, maahanmuutto- ja kansalaisuuspolitiikan tuntuva tiukentaminen on puolueelle kynnyskysymys, Halla-aho korostaa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit