Kotimaa Politiikka

Jussi Halla-aho: Työvoiman saatavuusharkinta säilytettävä vähintään nykyisellä tasolla

Jussi Halla-aho. Kuva Matti Matikainen
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vaatii, että EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevan työvoiman saatavuusharkinta on pidettävä vähintään nykyisellä tasolla.

Halla-ahon mukaan ovien avaaminen halpatyövoimalle on kokoomuslaisesta näkökulmasta järkeenkäypä valinta, sillä se tarjoaa yrityksille edullisempaa työvoimaa, mutta ongelmat kaatuvat veronmaksajien niskaan.

Jos halpatyöläinen tekee nälkäpalkalla töitä, hän on tulonsiirtojen ja julkisten palvelujen ansiosta nettosaaja, ei -maksaja. Perheenjäsenistä puhumattakaan. Vasemmistolaiset tuskin ajattelevat nenäänsä pidemmälle vaan näkevät saatavuusharkinnan poiston vain yhtenä keinona haalia maahan lisää kolmannen maailman ihmisiä, Halla-aho sanoo.

Saatavuusharkinnan poistamista perustellaan usein sillä, että Suomi tarvitsee osaajia.

Tässä yhteydessä on syytä huomata, että esimerkiksi erityisasiantuntijat, tutkijat ja yritysten yli- tai keskijohdossa toimivat henkilöt on jo nyt vapautettu saatavuusharkinnasta, Halla-aho muistuttaa.

Myös nykyistä saatavuusharkintaa harjoitetaan ELY-keskuksissa joustavasti: vuonna 2016 Uudellamaalla tyypillisimmät ammatit, joihin tehtiin saatavuusharkinnan pohjalta päätös, olivat puutarhatyöntekijät, toimisto- ja laitossiivoojat sekä ravintola- ja suurtaloustyöntekijät.

On siis syytä pitää hyvin kirkkaana mielessä, että saatavuusharkinnan poistamisessa on kyse ovien avaamisesta hal-pa-työ-voi-mal-le. Halpatyövoima tulee kalliiksi yhtäältä suomalaiselle duunarille ja toisaalta julkiselle sektorille, Halla-aho sanoo.

Hän nostaa esimerkiksi Ruotsin, joka on luopunut työvoiman saatavuusharkinnasta. Tämä on synnyttänyt vakavia ongelmia kuten rikollisuutta ja työlupien kaupittelua. Ulkomaalaisia työntekijöitä on tullut matalapalkka-aloille, joilla on jo valmiiksi työvoiman ylitarjontaa.

Suomen on keskityttävä työllistämään täällä jo olevat kehitysmaalaiset eikä haihateltava uusien maahantuonnista. Tärkeimmissä humanitaarisin perustein saapuneissa ryhmissä työllisyysaste on 10-20%, Halla-aho painottaa.

Shares

Liity kannattajajäseneksi

Grilli kesäkuntoon - tulikulma.fi

Keräämme joitain tietoja käyttäjäkokemusten parantamiseksi. Mikäli ette halua auttaa meitä, voitte kieltäytyä seurannasta GDPR-asetuksen mukaisesti. Kieltäytyminen lisää evästeen, joka on voimassa yhden vuoden. Hyväksyn, Kieltäydyn, Lisää tietoa.
659