Eurooppa Maahanmuutto

Käänne Libyan vesillä: ”Nyt sieltä ei tule läpi enää kukaan”

Kuva Pixabay.
Italian laivasto vahvistaa, että he eivät kohtaa enää Libyasta saapuvia siirtolaisveneitä, sillä Libyan rannikkovartiosto pysäyttää ne. Libyasta lähteviä siirtolaisia on jatkuvasti yhä vähemmän. Espanja on nyt ihmissalakuljettajien lempimaa.

Läntinen Välimeren siirtolaisreitti Afrikasta Espanjaan on nyt merkittävämpi kuin keskisen tai itäisen Välimeren reitit Italiaan ja Kreikkaan. Myös Välimerellä partioiva Italian laivasto on havainnut, että keskisellä reitillä käänne on tapahtunut, kertoo Il Giornale.

– Viime kuukausien keskeytymättömän partiointimme aikana Sisilian kanaalissa, Tripolin rannikolla, Sirten lahdella ja Kyrenaikan aluevesien pohjoispuolella, emme ole kertaakaan kohdanneet yhtäkään siirtolaisten alusta emmekä edes kansalaisjärjestön alusta, kertoo italialaisen fregatti Virginio Fasan komentaja.

Myös toinen Italian laivaston kapteeni vahvistaa tiedon.

– Vuosi sitten tällaisena päivänä saattoi olla merellä jopa 15 venettä, joissa oli 3 000 maahanmuuttajaa. Vuonna 2013 noukimme heitä laivaamme 1 500 24 tunnin sisällä, kertoo korvetti Massino Navan kapteeni.

Komentaja kertoo tilanteen muuttuneen 5-6 kuukauden aikana. Hänen mukaansa Libyan rannikkovartiosto on aktiivinen ja hätätilanne Välimerellä on nyt ohi. Libya kykenee pitämään 2-3 venettä valmiina vesillä ja he ovat osoittaneet kykenevänsä estämään ihmissalakuljettajien toimet jo ennen kuin nämä saavat lastinsa yli 12 mailin aluevesirajan yli.

Italian varapääministeri ja sisäministeri Matteo Salvini on sanonut, että Italian satamat ovat suljettuja ja kukaan, eivät edes kansalaisjärjestöt, saa puuttua Libyan rannikkovartioston toimintaan. Heidän tehtävänsä on poimia siirtolaiset pois veneistä ja viedä heidät takaisin Afrikkaan.

 

  • 668
    Shares