Eurooppa

Käännekohta Ranskassa: Kahden viikon välein uusi moskeija korvaa kristillisen rakennuksen

Notre Dame liekeissä. Kuva Shutterstock.

Uskonnollista perintöä käsittelevä ranskalainen varoittaa, että maassa pystytetään moskeija kahden viikon välein, mutta samaan aikaan yksi kristillinen rakennus – kirkko tai muistomerkki – tuhotaan.

Edouard de Lamaze, Pariisin Observatoire du patrimoine religieux’n (uskonnollisen perinnön observatorio) johtaja varoittaa ”uskonnollisten rakennusten asteittaisesta katoamisesta.”

Hänen varoituksensa seuraa tulipaloa 15. huhtikuuta, jolloin tuli tuhosi 1500-luvulta peräisin olevan Saint-Pierren kirkon Romilly-la-Puthenayessa Normandiassa Pohjois-Ranskassa.

Suurin osa tuhoutuvista monumenteista on katolisia. Ranskassa on noin 45 000 katolista ”palvontapaikkaa”.

Yksi uskonnollinen rakennus katoaa joka toinen viikko joko purkamisen, tulipalon tai hajoamisen vuoksi. Kaksi kolmasosaa uskonnollisten rakennusten tulipaloista johtuu tuhopoltosta, Lamaze kertoo.

– Vaikka katoliset muistomerkit ovat vielä edellä, Ranskassa pystytetään yksi moskeija 15 päivän välein, kun taas samaan aikaan yksi kristitty rakennus tuhoutuu, Lamaze muistuttaa.

Lamazen mukaan ”se luo käännekohdan, joka tulisi ottaa huomioon.”

Viimeisimmät Ranskan tiedustelupalvelun luvut kertovat, että pelkästään vuonna 2018 katolisten ”palvontapaikkoja” vastaan tehtiin 877 iskua.

– Nämä luvut ovat kasvaneet viisinkertaisiksi vain 10 vuodessa, Lamaze kertoo ja muistuttaa, että vuonna 2008 tuhottiin 129 kirkkoa … Tällä hetkellä 5000 katolista rakennusta on vaarassa kadota.

Lamazen mukaan tilanteeseen ovat johtaneet viranomaisten laiminlyönnit: vain 15 000 katolista kohdetta ”on virallisesti suojattu historiallisina muistomerkkeinä” ja 30 000 katolista kohdetta ”käytännössä jätetään hajoamaan”.

Lähde Catholic News Agency.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa