Eurooppa Politiikka

Kaaos Pariisin kaduilla: jännitteet nousevat, johtajia soimataan pelkureiksi

Kuvituskuva. Kuva Wikimedia Commons.

Ranskan presidenttiehdokkaat Marine Le Pen ja Francois Fillon ryöpyttävät Ranskan hiljaista hallitusta, joka sallii mellakoiden valtaavan Pariisin kokonaisia osia.

Epätoivoinen poliisi joutui turvautumaan taas kyynelkaasuun yrityksissään saada väkivaltaisia mielenosoittajia hallintaan Dijonissa viime yönä.

Laajalle levinneet mellakat saivat alkunsa, kun 22-vuotias mies väitti joutuneensa seksuaalisen väkivallan kohteeksi poliisin toimesta pidätyksen jälkeisessä tilanteessa.

Videoissa näkyy liekeissä olevia autoja, poliiseja perääntymässä mielenosoittajien paineen alla ja yleinen Pariisin laitakaupungilla vallitseva kaaos.

Maanantai-iltana Twitterissä levisi video Pariisin Epinay-sur-Seinen esikaupunkialueella palavista roska-astioista.

Kansallisen Rintaman (Front National, FN) johtaja Marine Le Pen sanoi: ”Jouduttuaan tähän tilanteeseen, mikä on Ranskalle kansallinen häpeä ja näiden alueiden asukkaille onnettomuus, hallitus on halvaantunut ja hiljaa, mikä kuvastaa sekä sen pelkuruutta että voimattomuutta.”

Väkivaltaisissa mellakoissa on pidätetty yhteensä 37 ihmistä.

Marine Le Penin siskon tytär, Marion Le Pen, julkaisi videon jossa mellakoijien kuullaan huutavan ”Allahu Akbar”.

Poliisit ovat joutuneet perääntymään joiltakin esikaupunkialueilta mellakoijien painostuksen vuoksi.


Konservatiivien presidenttiehdokas Francois Fillon sanoi: ”Eiliseen saakka sisäministeri Bruno Le Roux on ollut hiljaa. Olisiko se vahingoittanut häntä, jos hän olisi lopettanut hiljaisuuden?”

Fillon sanoi että hallituksen tulee toimia niin kuin he olisivat itse noiden laitakaupunkien väkivallan kohteeksi joutuvia asukkaita.

Marion, myös FN:n jäsen, twiittasi: ”Taajamien ulkopuolella köyhyys on todellista, mutta en kuitenkaan näe siellä palavia autoja”. Aiemmin hän sanoi haluavansa palkata 15,000 poliisia lisää sekä ottaa käyttöön nollatoleranssin mellakoiden lopettamisessa.

Marine Le Pen totesi myös, että ”turvallisuus ei ole etuoikeus, vaan perustuslaillinen oikeus, mikä tulee palauttaa jokaiselle ranskalaiselle.”

FN:n presidenttiehdokas ryöpytti sisäministeri Bruno Le Rouxia siitä, että hänen mellakoiden vastaiset toimenpiteensä eivät ole olleet riittävät.

Hän sanoi: ”Muistutamme, että maamme on hätätilassa, mutta mitä hyötyä siitä on, jos hallitus kieltäytyy ottamasta sillä olevia keinoja käyttöön valtion auktoriteetin turvaamiseksi, vaan sen sijaan heittää roskakoriin yleisen järjestyksen?”

Epätoivoisissa yrityksissään lopettaa väkivaltaisuudet, presidentti Hollande on aikonut mennä Pariisin Aubervilliersiin keskustelemaan nuorten työttömyydestä.

Express

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit