Eurooppa Politiikka

Kaatuuko Löfvenin hallitus jo ensi viikolla? Ruotsidemokraatit esittävät useiden tukemana epäluottamusta

Stefan Löfvén. Kuva Olaf Kosinsky/Skillshare.eu

Ruotsidemokraatit ovat esittäneet epäluottamusta pääministeri Stefan Löfvenille (S). On jo selvää, että vasemmistopuolue, kristillisdemokraatit ja moderaatit ovat epäluottamuslauseen takana.

– Kristillisdemokraatit äänestävät Stefan Löfvenin erottamisen puolesta, puolueen johtaja Ebba Busch sanoi lehdistötilaisuudessa.

Busch antoi lausuntonsa sen jälkeen, kun Ruotsidemokraatit vaati epäluottamuslausetta Riksdagissa Stefan Löfvenille ja hänen hallitukselleen ​​sekä vasemmistojohtaja Nooshi Dadgostarin ilmoitettua, että vasemmistolla ei ole luottamusta Löfveniin eikä hallitukseen.

Epäluottamuslauseeseen johti sosialistivetoisen hallituksen tekemä lakiesitys, joka vapauttaisi asuntojen vuokrasääntelyä.

Oppositio uskoo, että vuokrasääntelyn purku nostaisi uusien vuokra-asuntojen vuokria merkittävästi, ja koska esitystä ei peruttu, epäluottamuslause oli väistämätön.

Ei uusia vaaleja?

Kristillisdemokraattien johtaja Busch viittaa muun muassa Ruotsin rikollisuuteen, työttömyyteen ja terveydenhuollon kriisiin. Buschin mukaan juuri nyt ei voida olettaa, että tulevana syksynä järjestettäisiin vaalit, vaikka Löfvenin hallitus kaatuisi.

– Etsimme nyt mahdollisuutta muodostaa uusi hallitus, Busch sanoo.

Moderaatit äänestävät myös hallituksen kaatamisen puolesta, kirjoittaa Ulf Kristersson Instagramissa.

– Näkemyksemme on hyvin selkeä. Tämän hallituksen ei olisi koskaan pitänyt astua virkaan. Olemme jo äänestäneet ”ei” useita kertoja Stefan Löfvenille. Tietenkin teemme sen uudestaan.

Vai sittenkin uudet vaalit?

Ruotsidemokraattien parlamenttiryhmän johtaja Henrik Vinge odottaa hallituksen erottamista jo ensi viikolla ja toivoo ylimääräisiä vaaleja tulevana syksynä.

– Riksdagissa on enemmistö, joka haluaa syrjäyttää hallituksen ja kaataa pääministerin, hän sanoo.

Puolueen johtajan Annie Lööfin keskustapuolue ei aio äänestää epäluottamuslauseen puolesta. Liberaalit eivät ole vielä päättäneet, miten äänestää asiasta, mutta käytännössä sillä ei ole väliä.

Stefan Löfveniä koskevasta epäluottamuslauseesta äänestetään maanantaina 21. kesäkuuta klo 10.

Riksdagin työjärjestyksen mukaan epäluottamuslause on esitettävä kahdesti ennen äänestystä. Tämä tapahtui tänään torstaina 17. kesäkuuta ja toistuu huomenna perjantaina 18. kesäkuuta.

Lähde SVT.

Lisätty epäluottamuslauseen syy 17.6 klo 22:34

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit